Aktuelno

Između Srbije i Kosova postoji šest prelaza na kojima su kilometarske kolone

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

17/07/2021

-

16:23

Između Srbije i Kosova postoji šest prelaza na kojima su kilometarske kolone
Između Srbije i Kosova postoji šest prelaza na kojima su kilometarske kolone - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Između centralne Srbije i Kosova postoji šest prelaza preko kojih se tokom leta stvaraju kolone vozila sa obe strane. Jedni idu put Kosova do Albanije na more, drugima je Srbija jedna zemalja od tranzita ka zemljama EU.

Prelaz Merdare je najprometniji, a za sve njih ova deonica je noćna mora zbog kolona vozila koje se ovuda stvaraju svake godine tokom jula i avgusta.

Prelazak je spor, ali su vozači strpljivi. Oni koji su se iz Srbije zaputili ka Kosovu u razgovoru za Euronews Srbija kažu da su se spremili za čekanje na prelazu, ali svi su saglasni da današnji dan "nije strašan" za čekanje.

"Put nije loš. Iz Srbije je dobar do Kuršumlije, posle toga je katastrofa. Bili smo spremni na čekanje, ali za sada je sve dobro", kažu za oni koji su se u tom trenutku zatekli na ovom prelazu.

Inače, poslednjih godina sve češći su srpski turisti koji preko Kosova idu na more u Albaniju. Upravo jedna takva sprska porodica zatekla se na prelazu i kaže da su ovog puta imali sreće što se čekanja tiče.

Euronews TV

"Idemo iz Drača kući u Bor. Vraćamo se sa odmora. Lepo smo se proveli i izgleda da imamo sreće da dugo ne čekamo", kažu oni za Euronews Srbija.

Još jedan par iz Srbije kome nije prvi put da putuje preko Kosova, kaže da su, za razliku od prethodnih godina, čekali znatno manje, ali da su čuli da je i ove godine gužva na ovom prelazu.

"Čekali smo nekih destak minuta da pređemo iz Srbije. Ranijih godina, u ovo vreme, čekali smo i po nekoliko sati pa smo se za to i spremili", kažu oni za Euronews Srbija.

Ni duga čekanja, ni administrativne procedure ne mogu da spreče da se godišnje, samo iz centralne Srbije na Kosovo izveze robe vredne preko 400 miliona evra. 

Inače, kosovske registarske tablice ne mogu da pređu u centralnu Srbiju, a na KiM ne mogu srpske sa oznakama gradova sa Kosova.

Komentari (0)

Srbija