Aktuelno

Policija na Vračaru kod urušene zgrade: Jama gotovo potpuno zatrpana, stanari u hotelu "Slavija" - čekaju trajno rešenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Maja Repić

18/07/2021

-

11:26

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Na mestu gde se u petak urušio deo zgrade, ostavljajući stanare zgrade u Vidovdanskoj ulici na Crvenom krstu bez krova nad glavom, trenutno nema ni radnika, a ni stanara. Jama koja se nalazi pored urušene zgrade, odnosno na gradilištu čiji temelji, prema nalazima Građevinske inspekcije, nisu bili obezbeđeni u skladu sa propisima, sada je gotovo u potpunosti zatrpana. 

Na terenu su i pripadnici policije, a zgrada je u potpunosti ograđena, i pristup je onemogućen, javlja reporterka Euronews Srbija. Stanari su privremeno smešteni u hotelu "Slavija" i čekaju trajno rešenje. Za sutra je planiran sastanak u Skupštini grada na kome bi trebalo da se razgovara upravo o tome. 

"Sutra imamo sastanak u skupštini grada. Ja se nadam da ćemo već sutra imati nešto pravno da potpišemo. Moramo, u svakom slučaju, da gledamo da ne ostane sve na obećanjima, da imamo neke dokumente. Tražili smo, takođe, da se obustavi plaćanje poreza na imovinu. Nemamo trenutno imovinu, osim na papiru pa je i besmisleno da plaćamo astronomske poreze", rekla je za Euronews Srbija stanarka zgrade Zorica Hinić.

Euronews Serbia

Nakon incidenta u kome se urušio deo stambene zgrade u Vidovdanskoj ulici u Beogradu, inspekcija je naložila hitno zatrpavanje temeljne jame na gradilištu pored urušene zgrade, koja je i prouzrokovala štetu.

Građevinska inspekcija izvršila je tada hitan inspekcijski pregled gradilišta, prilikom kojeg je utvrđeno da izvođač radova nije izveo obezbeđenje temeljne jame shodno propisima.

Po hitnom postupku je doneto rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, a u toku je i donošenje rešenja kojim će investitorima i izvođaču radova biti naređena hitna obustava svih radova, osim radova na obezbeđenju temeljne jame, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda. 

Naveli su i da investitor poseduje građevinsku dozvolu od 22. aprila 2021. godine, i prijavu radova od 14. maja 2021. godine.

Jedna od stanarki koja je bila u zgradi neposredno pre urušavanja, opisala je za Euronews Srbija kako je to izgledalo.

"Primetila sam da su mi zidovi popucali ovih dana, i da ima puno pukotina. Zvali smo sve ljude koji su tu građevinci. Oni su pogledali, pokucali po zidovima, i rekli da je to sve normalno i da nije ništa strašno. Ja sam se vratila u dnevnu sobu. Odjednom je sve živo počelo da puca, i u tom momentu sam znala da je vreme da se izađe iz stana. Posle pet minuta je neki čovek pokucao I rekao da se izađe iz stana, i posle toga je zgrada počela da se ruši", rekla je stanarka Ljubica.

Sutra sastanak u Skupštini grada

Na teren su izašli i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavlević, kao i sekretar za vanredne situacije Grada Beograda Darko Glavaš.

Vesić je obećao da će stanari dobiti privremeni smeštaj, a da će onda onaj ko je napravio štetu da taj smeštaj plati.

Euronews/Lana Lukić, 24sedam/Goran Sivački

 

Sastao se sa stanarima u hotelu "Slavija", gde su privremeno smešteni, a za sutra je planiran sastanak u Skupštini grada Beograda sa ombudsmanom Miljko Valjarević, na kojem će se razgovarati o trajnom rešenju problema u kojem su se, ne svojom krivicom, našli.

Nekoliko udruženja i organizacija stranačkih i nestranačkih održalo je, dan nakon urušavanja, protest ispred opštine Vračar.

Među njima su bile organizacije "Srce grada", "Odbranimo Vračar", "Udruženje Topolska" i "Združene inicijative i pokreti".

24sedam/Goran Sivački

 

Oni su se okupili tražeći, kako su sami rekli, moralnu, političku i krivičnu odgovornost rukovodilaca grada i same opštine Vračar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija