Aktuelno

Superoluja veća od čitave Slovenije juri ka Srbiji: Snažno olujno nevreme zahvatilo region

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

21/07/2023

-

17:30

Superoluja veća od čitave Slovenije juri ka Srbiji: Snažno olujno nevreme zahvatilo region
Superoluja veća od čitave Slovenije juri ka Srbiji: Snažno olujno nevreme zahvatilo region - Copyright Printscreen/Facebook/Novi list

veličina teksta

Aa Aa

Superoluja zabrinjavajuće dimenzije trenutno se nalazi iznad Slovenije i Hrvatske, a trenutne dimenzije su joj veće od same teritorije Slovenije. Brža je od prethodne i upravo se kreće ka Srbiji. Očekuje se da će nevreme zahvatiti severnije delove naše zemlje. U graničnim predelima sa Hrvatskom kiša počinje da pada oko 19 sati, a očekuje se i jak vetar. Putanja oluje mogla bi ovog puta da ode severnije.

Udari vetra u Hrvatskoj trenutno dostižu brzinu od 80 kilometara na čas, međutim njihova brzina još uvek nije dovoljno jaka. Ispred superoluje, pravi se i nekoliko oluja slabijeg intenziteta, koje su oko 16 časova stigle u Srbiju, na područje Loznice i Valjeva, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Pored superoluje koja bi mogla zahvatiti severnije delove naše države, u južnim delovima mogu se očekivati manje oluje slabijeg intenziteta. Tokom noći bi moglo da bude nekoliko naleta oluje, ali ona ne bi trebalo da bude jaka kao pre dva dana.

Trenutno se oluja premešta preko BiH, tačnije Banjaluke i u Srbiju stiže sa zapada.

Olujno nevreme koje se trenutno kreće ka Srbiji prvo je zahvatilo Italiju, a zatim Sloveniju i Hrvatsku. 

Italiju zahvatilo snažno olujno nevreme, povređeno više osoba 

U nevremenu koje je zahvatilo Italiju povređeno je više osoba, a najteže je pogođena Lombardija gde je izdat narandžasti meteoalarm. Jedan muškarac je prebačen u bolnicu u teškom stanju u Veroni nakon što ga je tokom nevremena, praćenog jakom kišom i olujnim vetrom, udario grom, prenose italijanski mediji.

Dve osobe povređene su u okolini Breše, a u oblasti Bergama orkanski vetar čupao je drveće iz korena. Drvo, koje je vetar iščupao iz korena, udarilo je u automobil u Bergamu, a četiri osobe, uključujući dvoje dece, povređene su u Trevilјu, u oblasti Bergama, kada je na njihovo vozilo palo stablo. 

U Mantovi je padao grad rekordne veličine, dok je u oblasti Varezota grom izazvao požar na krovu jedne kuće. U provinciji Breš u nevremenu su povređena dvojica 56-godišnjih radnika iz kompanije Alfa i oni su prevezeni u bolnicu.

Kako prenosi Republika, u Milanu je zabeležena jaka kiša i orkanski vetar, kao i u Monci.

Vatrogasna jedinica je izvela preko 110 intervencija širom regiona. Mnogo zahteva za pomoć stiglo je i iz okoline Milana, posebno zbog poplava. U mestu Gorgonzola olujni vetar nosio je krovove i čupao drveće i nanelo štetu na krovovima kuća i pomoćnih objekata, kao i na plastenicima brojnih imanja.

Kako piše RTS, u severoistočnom delu Milana snimljen je oko 11 sati svojevrsni ‘tornado‘, a izveštaji o šteti i žrtvama zasad nisu dostupni.

Oluja zahvatila i Sloveniju i Hrvatsku

Nova jaka olujna ćelija stigla je iznad Slovenije, pa je u periodu od 14 do 18 časova za zapadni i centralni deo te zemlje izdato crveno upozorenje na vremenske prilike, prenosi RTV Slovenije.

Na zapadu upozorenje važi od 13 do 17 časova, a u centralnom delu od 13 do 18 časova.

Za to vreme biće verovatno jakih oluja sa gradom, jakim vetrom i udarima groma. Mogući su i jači udari severnog vetra nad morem u Tršćanskom zalivu i duž slovenačke obale, prenela je slovenačka RTV.

U Hrvatskoj je jako nevreme zahvatilo je Istru i Kvarner. Padao je grad, a jak vetar čupao je stabla, prenosi Indeks.

Trenutno je snazi crveno upozorenje za Istru, Kvarner, gospićko, karlovačko i zagrebačko područje. U ostatku zemlje i dalje je na snazi narandžasto upozorenje. 

Snažno nevreme zahvatilo je danas oko 16:00 šire područje Rijeke, u Hrvatskoj, a vetar je srušio mnoga stabla i grane, ali i jednu od dizalica na kontejnerskom terminalu Brajdica. Dizalica se srušila pored broda koji se nalazio na terminalu.

Prema prvim informacijama s terena, stabla su se srušila na automobile u više ulica, a oštećen je krov Osnovne škole "Srdoči", prenela je Hina.

Županijski centri 112 Pazin i Rijeka primili su nekoliko desetina dojava o posledicama jačeg nevremena, a većinom su se odnosile na srušena stabla, električne stubove, oštećena vozila, probleme na moru, nestanak električne energije i veću količinu vode na putevima. 

Prema trenutnim informacijama, jedna osoba povređena je u Novigradu, u Istri.

Prethodna superćelijska oluja koja je zahvatila Srbiju ostavila je ogromnu štetu. Sa razronim udarima vetra, lomila je grane drveća, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, kontejnere, delove krovova. Aerodrom Nikola Tesla bio je privremeno zatvoren, a bilo je poteškoća i u funkcionisanju železničkog saobraćaja.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije tada su evakuisali 40 osoba, intervenisali više od 200 puta, pojedini delovi zemlje ostali su bez struje. U nevremenu je više ljudi bilo povređeno, dok je dvoje u Sremskoj Mitrovici zadobilo teške povrede. 

Na svom putu do Srbije prošla je kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija