Aktuelno

"Videli smo migranta sa puškom": Strah među meštanima Hajdukova posle obračuna Avganistanaca, selom patrolira policija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

21:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Meštani Hajdukova kod Subotice su u strahu nakon oružanog obračuna među migrantima koji se dogodio početkom nedelje. Epilog pucnjave je jedan ubijen Avganistanac i dva ranjena. Rafalna paljba odjeknula je u ponedeljak uveče neposredno pored porodičnih kuća. I dok su meštani uplašeni, gradonačenik Subotice kaže da razloga za brigu nema i da lokalno stanovništvo nije ugroženo.

Pored kuće Gabora Sabe u Hajdukovu, u ponedeljak uveče došlo je do pucnjave. Rafalnu paljbu otvorio je migrant. Jedan Avganistanac je ubijen, dva su primljena u Subotičku bolnicu sa prostrelnim ranama u predelu nogu.

Sabo kaže da je još tokom dana čuo kako rafali odzvanjaju iz obližnje šume. Nešto posle devet sati uveče, obračun se nastavio pored njegove kuće u kojoj živi sa ženom i dvoje male dece. 

"I odmah sam zatvorio vrata, prozore... Nisam znao tačno gde se dešava, ali sam čuo da je tu negde. Zatvorili smo sve. Posle smo videli da je tu bio jedan migrant sa puškom", kaže Gabor Sabo, meštanin Hajdukova.

Osumnjičeni još nije uhapšen. Hajdukovo je u strahu. Kroz ovo malo selo u blizini Subotice još patrolira policija. Oni nam preporučuju da ne idemo daleko, odnosno da ne ulazimo u šumu koja se nalazi odmah pored porodičnih kuća. Kako kažu, nije bezbedno.

I meštani govore da se plaše i da ne zalaze u šumu.

"Ne, ne, nema šanse! Ne samo u šumu već ima tamo i neki voćnjak i svašta nešto. To sada ne možemo da radimo jer ne znamo šta još može da se desi", priča Sabo.

Gradonačelnik: Nema razloga za brigu 

I dok su građani u strahu, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić kaže da razloga za brigu nema i da lokalno stanovništvo nije ugroženo. On je apelovao na građane da ne pružaju pomoć migrantima tako što će im prodavati hranu i pružati utočište u svom domu. No, da li u ovom slučaju krivi građani ili je ipak zakazao sistem?

Euronews Srbija

 

Bivši gradonačelnik Subotice a sada član opozicionog Pokreta građanske Subotice tvrdi suprotno - da građani Subotice i okolnih mesta nisu bezbedni i da im sistem godinama unazad ne pruža nikakvu zaštitu. 

"Imali smo bezbroj slučajeva gde su migranti uništavali useve ljudima, gde su čak zapaljeni salaši, zapaljeni su objekti u kojima su oni boravili i tako dalje. Ništa tu država nije uradila. Niti je nadoknađivala štetu, niti je preduzimala određene korake da na neki način obešteti te ljude", kaže Jene Maglai, Pokret građanske Subotice.

Obračuni migranata sve učestaliji

Za meštane Subotice i okolnih sela rafali više nisu retkost. Obračuni migranata sve su učestaliji. Prošlog meseca trojica migranata su ranjena u vatrenom obračunu dve grupe. Pucnjava se dogodila u šumi na periferiji Subotice.

Euronews Srbija

 

U subotičkoj bolnici su primljene tri osobe sa prostrelnim ranama grudi i stomaka, a dežurni lekari su im pružili neophodnu medicinsku pomoć.

Subotičani još pamte obračun migranata iz jula prošle godine. U sukobu krijumčarskih grupa u subotičkom naselju Makova sedmica ubijena je jedna osoba, a još šestoro njih ranjeno. Nakon toga uslideli je velika akcija policije u kojoj je uhapšeno 40 osoba i zaplenjeno više komada oružja i municije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija