Aktuelno

Kraljevčanka javno tražila pomoć jer strahuje od bivšeg muža: Osumnjičeni za nasilje uhapšen i zabranjen mu prilazak

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2023

-

18:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj D.S. iz Kraljeva koja je na društvenim mrežama tvrdila da je žrtva porodičnog nasilja objavljujući detalje o onome što je navodno pretrpela, ali i apelovala na zaštitu njenog deteta, uznemirio je javnost u Srbiji. 

Reagujući na ovo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, uhapsili su Kraljevčanina M.B. (1977) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici, saopštio je MUP.

M.B. se sumnjiči da je 30. jula, svojoj bivšoj supruzi, Dušici S, upućivao pretnje, tako što je svom maloletnom sinu u telefonskom razgovoru rekao da će on i njegov drugi, takođe maloletni sin, a koji žive sa majkom nakon razvoda, ostati bez oba roditelja ukoliko sa istom, ne postigne dogovor oko regulisanja odštete bez mešanja suda.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu za Euronews Srbija su prethodno saopštili da je na njihov zahtev Osnovni sud u tom gradu bivšem suprugu D.S. produžio hitnu meru zabrane prilaska i komunikacije sa njom, te da hitno postupaju i preduzimaju sve mere iz svoje nadležnosti.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra za Euronews Srbija kaže da se D.S. verovatno ne bi ni obratila medijima i javnosti da je imala informacije da je policija izrekla hitnu meru zabrane prilaska i komunikacije te da je problem što žrtve ne dobijaju takva obaveštenja.

D.S. iz Kraljeva na društvenim mrežama alarmirala je javnost zbog, kako je navela, straha od svog bivšeg supruga koji joj, kako navodi, preti smrću. 

“Već sam ovde pisala o nasilju od strane bivšeg supruga kada me je onesvešćenu ostavio misleći da me ubio i krenuo da beži iz zemlje, pa je uhapšen na granici. Za to delo je dobio tri meseca zatvora”, navela je žena na Tviteru.  

Dodala je da je sada nasilniku stigla tužba za naknadu štete, i da je on, isprovociran time, “mlađem sinu koji ima 10 godina rekao da joj kaže da će, ukoliko ne povuče tužbu, ostati bez oba roditelja”.  

“Takođe je rekao da je spreman za pravdu da ubije 20 i robija 40 godina. Sve sam prijavila, ali znam da ga ništa neće zaustaviti i da će mi ostaviti decu samo”, napisala je ona.  

 

 

Dodala je i da poseduje snimak telefonskog razgovora, kao i da je u prilogu stavila fotografiju presude Višeg suda u Kraljevu. U delu presude koju je objavila, navodi se da je okrivljeni u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela i da je oštećenoj zadao više udaraca zatvorenom i otvorenom šakom u predelu glave od kojih je izgubila svest i pala na trotoar, a da je on nastavio sa zadavanjem udaraca.  

Macanović: Žrtve u mraku

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu za Euronews Srbija kažu da je na njihov predlog Osnovni sud u tom gradu produžio hitnu meru zabrane prilaska i komunikacije prema žrtvi nasilja, izrečenu naređenjem Policijske uprave u Kraljevu za 30 dana.

Naveli su i da to tužilaštvo, u cilju rasvetljavanja ovog krivičnopravnog događaja, hitno postupa i preduzima sve zakonom propisane mere i radnje iz svoje nadležnosti. 

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra za Euronews Srbija kaže da se D.S. verovatno ne bi ni obratila medijima da je imala informacije da je policija izrekla hitnu meru zabrane prilaska i komunikacije.

Međutim, ona ističe da žrtve ne dobijaju takva obaveštenja.

"Deluje da su žrtve, nakon što prijave nasilnika, u jednom mraku u kome ne dobijaju te povratne informacije od institucija na koji način je postupano. Ono što je naše očekivanje i obaveza po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, a to je da žrtve budu kontaktirane od strane grupe za koordinaciju i saradnju kojim predsedava tužilaštvo. Tu su i predstavnici centra za socijalni rad i policije. Očekujemo da budu pozvani na taj sastanak kada se pravi plan zaštite i podrške žrtvi, kako bi ona učestvovala u kreiranju tog plana i kako bi i žrtva znala u kom pravcu će institucije dalje ići, koje postupke će da preduzimaju radi zaštite žene i maloletne dece", kaže ona.

"Zabrinjavajuće što se retko izriču hitne mere radi zaštite dece"

Macanović kaže da je zabrinjavajuće to što je u ovom slučaju hitna mera izrečena samo radi zaštite žene, koja je sve prijavila, a ne i radi zaštite maloletnog deteta, preko koje je poslata ova pretnja. 

"Činjenica da neko ovaku ozbiljnu vrstu pretnje upućuje preko deteta, pokazuje da je on ozbiljniji i opasniji nasilnik nego neki drugi. Ono što je bilo u očekivanju od institucija jeste da stvarno reaguju hitno, ali da zaštite ne samo ženu već i dete. Mi to ne vidimo", kaže ona.

Macanović ističe da policija veoma retko izriče hitne mere radi zaštite maloletne dece, koja se, kako navodi, često zloupotrebljavaju i koriste kao sredstvo za vršenje nasilja.

"Stalno govorimo da policija u Srbiji kada izriče hitne mere, ne izriče ih radi zaštite maloletne dece. To je samo pet do šest odsto ukupno na godišnjem nivou, što je ništa. A vidimo da se deca svakodnevno, naročito kad postoji nasilje i kad postoji nerazrešen partnerski odnos i konflikt, zloupotrebljavaju i koriste kao sredstvo za dalje vršenje nasilja", navodi ona.

Iz Autonomnog ženskog centra apeluju na žene da se, ako se nađu u ovakvoj situaciji, jave ženskim organizacijama kako bi se napravio plan bezbednosti, kako bi znale kako da vode računa o svojoj bezbednosti u ovako opasnim situacijama, ali i bezbednosti dece.

"Ali takođe to je i zadatak centara za socijalni rad da sa njima naprave tu vrstu plana kao i ostalih institucija u lancu. Ali ne može da se pravi plan bezbednosti, a da žrtva nema informaciju o tome gde se nalazi učinilac, šte se dešava, koja je mera izrečena. Ako je izrečena ova vrsta zabrane prilaska, kako prijavljuje, kome prijavljuje, kako skuplja dokaze da je on prekršio meru. To su jako bitne stvari i sa žrtvom mora da se razgovara i da se dogovori kako će se reagovati. Da nije bilo medija ova žena još dugo ne bi znala da je zbog njene zaštite izrečena ova hitna mera i to je ono što nam je stalno problem – taj nedostatak informacija", zaključuje Macanović.

Od početka godine do 16. jula u porodičnom nasilju u Srbiji su ubijene 23 žene u porodičnom nasilju, navodi NVO FemPlatz.

Takođe ove je godine do 20. juna prema podacima iz MUP-a bilo 2.080 prijava za nasilje u porodici koje su okončane krivičnim prijavama, a samih prijava nasilja je bilo još više.

Komentari (1)

Jakov

02.08.2023 06:54

Ništa sledeće nedelje gledamo kako lik ubija ženu! Toliko o tom zakonu o sprečavanju nasilja!

Srbija