Aktuelno

Ročište Slađanu Trajkoviću odloženo za 11. septembar, zabranjene izjave o dešavanjima u sudnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

13:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Današnje ročište na suđenju Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice, optuženom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništa tokom 1998. i 1999. godine na području opštine Vučitrn, započelo je jutros, ali je posle nešto manje od dva sata, odloženo za 11. septembar.

Početak sudske rasprave je bio otvoren za javnost, da bi posle dvadesetak minuta, na zahtev tužiteljke da se suđenje u potpunosti zatvori za javnost, predsedavajuća sudskog veća odlučila da ono bude delimično zatvoreno.

"Današnje ročište je zatvoreno za javnost, što je po mom mišljenju urađeno na nezakonit način i to će pitanje biti raspravljano nekada, kada se naš predmet bude našao pred Apelacionim sudom. U tom smislu, mislim da smo danas učinili bitnu povredu postupka, zbog toga što je vama (novinarima) uskraćeno to pravo da pratite ono sve što se u sudnici desilo, a sudija je zabranila i da se o tome javno govori“, rekao je branilac Slađana Trajkovića, Dejan Vasić.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Na delimično zatvorenoj raspravi je mogao da prisustvuje pravni zastupnik oštećenih porodica u slučaju optuženog Trajkovića, kao i njegova porodica. 

"To što je suđenje bilo zatvoreno za javnost, ukazuje na jednu činjenicu da nemaju dovoljno dokaza, da se sve radi protivzakonito i protivpravno. Ovo je sve političko pitanje, a ono što je u svemu ovome najgore, jeste što Slađan ispašta, a da nije kriv. On bez ikakvog dokaza i dalje leži u njihovim zatvorima. Ovo je čista diskriminacija, i Slađana i njegovog branioca“, kazala je slađanova supruga Suzana Trajković, naglasivši da ne očekuje pravedno suđenje i da je ovo, po njenim rečinma, politički proces.

Slađan Trajković je uhapšen 15. decembra prošle godine, u južnom delu Kosovske Mitrovice, nakon što je 5. novembra napustio Kosovsku policiju, kada su i svi Srbi sa severa napustili prištinske institucije. On je integrisan u Kosovsku policiju još 2013. godine, a pre integracije je prošao sve bezbednosne provere kosovskih i međunarodnih nadležnih institucija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija