Aktuelno

Oglasila se majka poginulog dečaka u Bačkoj Palanci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

19:36

Oglasila se majka poginulog dečaka u Bačkoj Palanci
Euronews/Petar Alimpjević - Copyright Euronews/Petar Alimpjević

veličina teksta

Aa Aa

Majka dečaka koji je nastradao u Bačkoj Palanci od strujnog udara uputila je pismo u kojem je zamolila javnost da razumeju bol porodice.

"Kao majka nastradalog deteta vam se zahvaljujem na dobroj volji u želji da se istera pravda. Takođe vas molim da razumete našu bol i prekinete sa ovim, jer sve se pretvara u političko prepucavanje i pojedinačnu korist. U svoj ovoj boli razapinju nas novinari, kojekakve stranke. Ja vas samo molim u moje ime i ime moje porodice da nas pustite da ovu tragediju odbolujemo u miru!", navedeno je u pismu, a dečakova majka se u međuvremenu oglasila i na svom Fejsbuk profilu.

Porodicu tragično nastradalog dečaka je posetio predsednik opštine Branislav Šušnica.

U Bačkoj Palanci je ipak večeras održan protest koji je bio zakazan. Kako javlja reporter Euronews Srbija, skup je počeo u 19 časova, a tada se pred građanima pojavio komšija porodice nastradalog dečaka koji je ponovio njihovu želju da se protesti obustave. Zatim je pred okupljene izašla i dečakova sestra koja je prvo htela da pročita svoju objavu sa drušvenih mreža, ali su usledili zvižduci i povici okupljenih.

Dečakova sestra je onda rekla da joj je stigla poruka njene majke u kojoj je stajalo da ona jeste podržavala proteste na početku, ali da je potom usledila politizacija cele priče, i da je to jedan od razloga zbog kojeg su odlučili da ne budu deo protesta. 

Opširnije pogledajte u video-prilogu: 

Euronews

Trineaestogodišnji dečak je inače stradao od stujnog udara u ponedeljak, a na isti način je nekoliko dana ranije poginuo i njegov deda, pokušavaći da skloni kablove pod naponom tokom superćelijske oluje.

Problem sa kablovima prvi put je prijavljen nadležnom elektrodistributivnom preduzeću još 19. jula, deda dečaka je poginuo pokušavajući da skloni kablove nakon oluje 22. jula, a dečak je stradao 31. avgusta. Od prvog prijavljivanja problema Elektrodistribuciji, problem je, tvrdi komšija porodice koju su zadesile dve nesreće u kratko vreme, prijavljen još 27 puta, ali kablove do tragedije, niko nije uklonio.

Elektrodistribucija Srbije saopštila je juče da je posebna komisija tog preduzeća pokrenula postupak za utvrđivanje propusta u radu u periodu saniranja posledica velikog nevremena u Bačkoj Palanci protiv suspendovanih dispečera Pogona Bačka Palanka D.R. i M.T.

Protiv njih je nadležnom tužilaštvu podneta prijava za utvrđivanje krivične odgovornosti, a doneta je odluka i o razrešenju M.M. - odgovornog lica za rukovođenje Pogonom Bačka Palanka.

EDS navodi da nadležni istražni organi preduzimaju službene radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima na osnovu kojih će biti utvrđene sve okolnosti i uzroci, koji su doveli do ovog nesrećnog slučaja.

"Ukazujemo da se na navedenoj lokaciji, pored distributivne mreže Elektrodistribucije, nalazi i mreža javne rasvete, koja je u nadležnosti lokalnog javno-komunalnog preduzeća iz Bačke Palanke", navodi se u saopštenju EDS.

"Još jednom ističemo da će nadležni državni organi tek po sprovođenju detaljne istrage utvrditi uzroke i sve okolnosti navedenog nesrećnog slučaja", poručuje Elektrodistribucija Srbije.

Zaštitnik građana: Dečak u Bačkoj Palanci verovatno poginuo od kabla javne rasvete

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je ranije da je, povodom pogibije dečaka, zatražio izjašnjenje lokalne samouprave koja ga je izvestila da je dečak nastradao od strujnog kabla koji najverovatnije pripada javnoj rasveti, kao i da ta samouprava nije dobila nijednu prijavu građana Bačke Palanke zbog neobezbeđenih kablova pod naponom.

Pašalić je, kako se navodi na sajtu Zaštitnika građana, najavio i da će se obratiti svim nadležnim institucijama koje, prema dosadašnjim saznanjima, mogu biti odgovorne za ovu tragediju.

"Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka me je informisao da je u noći 21.07.2023. godine u dvorištu svoje kuće poginuo teča dečakove majke tako što je uhvatio kabl u svom dvorištu, kao i da ne poseduje saznanja o tome iz kojih razloga je kabl bio neobezbeđen i dostupan pokojniku“, rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da mu je zamenik predsednika opštine preneo da je izašao na lice mesta, da je tom prilikom zatekao domaćinstvo bez električne energije, vatrogasce i hitnu pomoć koji su ga informisali o situaciji.

"Zamenik predsednika opštine Bačka Palanka mi je preneo još da je u večernjim satima 31.07.2023. godine u Dositejevoj ulici ispred broja 38, stradalo maloletno lice usled strujnog udara iz kabla, koji je po njegovom mišljenju, bio neobezbeđen i pripada javnoj rasveti. On je naveo i da dečak nije poginuo ispred svoje kuće jer je njegovo prebivalište na drugoj adresi", preneo je Pašalić.

"Što se tiče 27 prijava građana koje se pominju u medijima, zamenik predsednika opštine mi je rekao da nijedna nije stigla službama lokalne samouprave“, rekao je Pašalić.

Komentari (0)

Srbija