Aktuelno

Usklađivanje s pravilima EU: Uskoro novi zakon i kancelarija za informacionu bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

17:17

Usklađivanje s pravilima EU: Uskoro novi zakon i kancelarija za informacionu bezbednost
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti koji predviđa bolju zaštitu podataka građana i privrede kao i osnivanje Kancelarije za informacionu bezbednost, a Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj istakla je da je Srbija dužna da prati trendove i da uskladi zakon sa novim direktivama EU. 

“Evropska unija je unapredila svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i akt o sajber bezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj uniji Srbija je dužna da prati te trendove u oblasti informacione bezbednosti", rekla je Mićić za RTS.

Kako je objasnila, posle rešenja koje je dao postojeći zakon o informacijalnoj bezbednosti, zatim brojnih preporuka stručne javnosti, došlo se do toga da je potrebno da se donese novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajber bezbednosti.

"Zbog krupnih promena i velikih, da kažemo, unapređenja u ovoj oblasti preko 50 članova bi bilo izmenjeno, tako da je iz tog razloga na kraju doneta odluka da se radi novi zakon“, objasnila je ona.

Dodala je i da se Kancelarija za informacionu bezbednost formira u skladu sa aktom o sajber bezbednosti.

“Ona će izvršiti objedinjavanje nacionalnog CERTA koji se trenutno nalazi u Ratelu i nadložnosti CERTA za organe vlasti koje se sada nalaze u Kancelariji za IT. Tako da, sada će se te nadležnosti objediniti. Kancelarija za informacionu bezbednost obavljaće i koordinaciju na nacionalnom nivou", rekla je ona.

Operatori su, kako je objasnila, podeljeni u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema, ističe Mićić.

“Kada govorimo o prioritetnim, to su oni, da kažemo, pravni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnosti u oblasti, recimo, energetike, saobraćaja, bankarstva. A kada govorimo o važnim, oni koji spadaju u grupu važnijih operatora IKT sistema i oni su možda malo manjeg stepena važnosti za društvo", rekla je Mićić.

Predviđene su i dve javne rasprave o nacrtu zakona, u Beogradu 18. augusta i u Kragujevcu 21. avgusta u Kragujevcu.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija