Aktuelno

Ombudsman traži da odgovaraju oni koji zloupotrebljavaju decu za prosjačenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2023

-

18:13

Ombudsman traži da odgovaraju oni koji zloupotrebljavaju decu za prosjačenje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana saopštio je danas da je, po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u slučaju nestalog dečaka iz Beograda, koji je pronađen nakon 10 dana, i to vreme je teran da prosjači.

Otac dečaka je, kako se navodi, po prethodno prijavljenom nestanku maloletnog sina grubo zanemarivao svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja deteta, koga je zapustio i ostavio bez nadzora u dužem periodu.

Zbog ozbiljnosti navoda, Zaštitnik građana je zatražio od Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima informacije o eventualnom postupanju u tom slučaju, kao i da li postoji sumnja na trgovinu ljudima.

Istovremeno je od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio da mu najkasnije u roku od 15 dana dostave detaljan izveštaj o postupanju u konkretnom slučaju.

Radeći na tom slučaju, više puta se postavilo pitanje koliko je lica koja organizuju prosjačenje, bez obzira na to da li su oni žrtvama roditelji, rođaci ili treća lica, bilo procesuirano u poslednje dve godine, a prema saznanjima Zaštitnika građana taj broj je zanemarljiv, navodi se u saopštenju.

Zbog toga će, kako je najavljeno, Zaštitnik u saradnji sa drugim nadležnim organima u narednom periodu obratiti pažnju da odgovaraju i da se kazne oni koji zloupotrebljavajući maloletnu decu, osobe sa invaliditetom ili lica koja imaju zdravstvene probleme, i time stiču enormnu dobit.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija