Aktuelno

Saobraćajni policajci od sutra opremljeni kamerama na uniformama: "Od ovog trenutka, gospodine, snimamo intervenciju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2023

-

18:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Saobraćajna policija u Srbiji će od sutra, 1. septembra, zahvaljujući donaciji Sjedinjenih Američkih Država, koristiti 60 kamera prilikom intervencija u saobraćaju. Svi policijski službenici koji će koristiti nove kamere su prošli odgovarajuću obuku, a u prvoj fazi kamere će koristiti saobraćajna policija na auto-putevima, kao i presretači, tj. policijska vozila bez obeležja, izjavio je za Euronews Srbija pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan. 

On je objasnio da će policijski službenici kamere postavljati u visini grudi, a da će pre početka snimanja o tome morati da obaveste građane.

"To znači, zaustavi se učesnik u saobraćaju i kaže se: "Od ovog trenutka gospodine, snimamo intervenciju". Dakle, vozač će biti upoznat da se snima intervencija. Tok intervencije ima za cilj protivkorupcijske delatnosti i da se podigne nivo intervencija policijskih službenika na najviši nivo", rekao je Belecin.

MUP Srbije

 

 

Kako je dodao, reč je o procesu koji je trajao i nije u pitanju velika novina.

"Pre desetak godina saobraćajna policija je pokušala da uvede video nadzor, odnosno da uvede kontrolu za zakonitosti u radu upravo sa kamerama, ali tada je bilo određenih problema. Sada je taj proces, što se tiče zakonskih propisa, doveden do savršenstva. Na ovaj rad su saglasnost dali sve relevantne državne institucije. Što se tiče obuke, svi policijski službenici koji će koristiti kamere su prošli obuku", rekao je on.

Ko će koristiti kamere

Belencan je naveo da će u prvoj fazi kamere na auto-putu koristiti saobraćajni policajci, ali i presretači.

"To će biti vozila bez obeležja, upravo zbog toga što se na Koridoru 10 i 11 i na onim saobraćajnicama gde intervenišu policijski službenici bez obeležja, presretači, mogu očekivati određene situacije odnosno rizici u intervencijama. Kada govorimo o postupanju, kamera se postavlja u visini grudi i to se saopštava licu prema kome se interveniša da ono zna kakva je situacija. Znači, kamera nije stalno uključena, već se uključuje u trenutku kaad policijski službenik kreće sa primenom policijskih ovlašćenja ili policijskih poslova", objasnio je on.

Na pitanje ima li građanin pravo da odbije da ga kamera snima, Belencan odgovara odrično.

"Član 52 Zakona o policiji precizira da se može vršiti snimanje jer je zaštita podataka apsolutna. To znači da se u softveru čuvaju podaci 45 dana. Zašto 45? Zato što isti zakon kaže da pritužbeni postupak građanin može da pokrene u roku od 30 dana od trenutka kada smatra da mu je nešto protivpravno urađeno od strane policijskog službenika. Po načelu hitnosti će se uraditi taj postupak ili ako je izvršeno neko krivično delo, tužilac može da izuzme taj snimak, da traži kao dokaz ili recimo da se on nađe u nekom sudskom postupku kod prekršajnog sudije za dokazivanje. Kada govorimo o zaštiti građana, pre svega snimaće se samo intervencija. Bilo je tu nekih tumačenja da li je to u skladu sa Ustavom, da li ima ugrožavanja privatnosti... Nema. Pre svega, policijski službenik radi u skladu sa zakonom. Saopštava se građaninu da će se vršiti snimanje, sem u situacijama kada je ugrožena bezbenost", kazao je on.

Belencan kaže da je cilj da se kamere koriste isključivo za snimanje toka intevencije.

"Za sada će se oni koristiti na autoputu i koristiće ih presretači. Naravno, to će se menjati. Vi imate slučajeve da kriminalisitčka policija već snima svoje intervencije, jer je to već Zakonom o policiji propisano. Ovo je sada novina što se tiče saobraćajne policje i snimaće se od trentuka kada krene intervencija. Kada se ona završi, isključuje se kamera i policijski službenici je ne koriste dok ne krene nova intervencija", kaže Belencan.

Božović: Primer dobre prakse koja već postoji u svetu

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je ranije za Euronews Srbija da je ovo primer dobre prakse i da je cilj da pre svega pojednostave komunikaciju između službenog lica i učesnika u saobraćaju.

"Svi će jednostavno znati da kamere dokumentuju njihovu komunikaciju i situaciju na terenu. Kamere takođe olakšavaju i samo legitimisanje vozača, ali i konkretan rad službenog lica", kaže on.

Navodi da je cilj kamere da pre svega da objektivan uvid u to šta se desilo na terenu i ko je kako postupio, ukoliko se ukaže potreba za tim.

"Ako se desi da mora da se utvrdi šta se desilo na terenu, praksa je pokazala da često učesnici u saobraćaju objašnjavaju da se dogodilo jedno, a onda i policajci daju iskaz i tvrde drugačije. Tako se dolazi do iskaza koji su suprotstavljeni, pa se legitimno postavlja pitanje kome da se veruje. Na kraju krajeva, svi su svesni da sve ostaje zapisano, i da ukoliko dođe do potrebe ovaj video zapis može da se pogleda", objašnjava Božović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kaže da je ova praksa inače prisutna u celom svetu, i da su mnoge zemlje, kada su u pitanju kombinacija kamere i policija išle i korak dalje.

"Ovako nešto imaju Velika Britanija, države na severu kao što su Švedska, Norveška, takođe ima ju i SAD, Novi Zeland, Australija. Tačnije, sve zemlje koje imaju tradiciju bezbednosti saobraćaja. Sve što je pod sistemom video nadzora na neki način doprinosi da komunikacija bude ozbiljnija i da se detektuje stvarno stanje. Takođe, video snimak, kao i fotografija, nama veštacima služi kao nešto što se zove objektivni dokaz. Nema potrebu da verujete iskazu jednog, drugog ili petog već jednostavno vidite sve šta se desilo na terenu", rekao je. 

Pašalić: Kamere u skladu sa zakonom

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević predstavio je prošle nedelje Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću kamere za uniforme i demonstrirao način njihove upotrebe.

Kako je navedeno tada iz MUP-a, Lakićević i Pašalić su na početku obuke pripadnika saobraćajne policije za upotrebu kamera za uniforme konstatovali da će ove kamere doprineti većoj transparentnosti rada saobraćajne policije, ali i smanjiti mogućnost zloupotreba tokom obavljanja policijskih poslova.

Zaštitnik građana Pašalić istakao je da kamere za uniforme imaju veliki značaj kao antikorupcijsko sredstvo, da je ceo projekat pažljivo ispitivan tri godine i da je uvođenje ovog sistema u potpunosti u skladu sa zakonom.

"Podaci sa kamera za uniformu ne mogu da budu zloupotrebljeni, jer se čuvaju na posebno zaštićenom softveru, za koji se tačno i unapred zna ko njime rukuje i kome ne može pristupiti neograničen broj ljudi. Ako neka informacija 'procuri', znaće se ko je zloupotrebio ovlašćenje", istakao je Pašalić.

Komentari (0)

Srbija