Aktuelno

U Beogradu održan prvi okrugli sto o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2023

-

17:48

U Beogradu održan prvi okrugli sto o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima
U Beogradu održan prvi okrugli sto o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima - Copyright MIT/Marina Jančević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija održalo je prvi okrugli sto u Beogradu u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima. 

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, između ostalog, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Kako se dalje navodi, predviđeno je i uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će umnogome uticati na transparentnost ovog procesa. 

MIT/Marina Jančević

 

Pored postojećeg Registra medija, nacrtom zakona ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja.  

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima pruža se i ravnopravna zaštita novinarima, u skladu sa propisima iz oblasti radnog prava, a kojom se pojačava osnov za zaštitu profesionalnog novinarskog integriteta od zloupotreba zakona i šikaniranja, u cilju sprečavanja slobode javnog informisanja. 

Nacrt zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija. 

U tekstu Nacrta zakona o elektronskim medijima ojačana je organizaciona, funkcionalna i finansijska nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, unapređena njegova profesionalnost, kao i odgovornost prema javnosti, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da su uspostavljeni novi organi: Savet - organ odlučivanja, i direktor - organ zastupanja, kao i određeni jasni kriterijumi za izbor članova Saveta koji su dosta pooštreni u odnosu na trenutni zakon. 

Promenjeni su ovlašćeni predlagači za članove Saveta Regulatora, odnosno umesto dosadašnjih skupštinskih odbora predlog je da to budu Poverenik za ravnopravnost, Zaštitnik građana i udruženja izdavača elektronskih medija, a trajanje mandata je ograničeno na šest godina i nije dozvoljen reizbor. 

Takođe, Nacrtom zakona o elektronskim medijima posebna pažnja je posvećena zaštiti maloletnika propisivanjem sadržaja koji mogu teško naškoditi razvoju maloletnika, vremenskim ograničenjima za neprikladne sadržaje, kao i njihovom učestvovanju u programskom sadržaju. 
Definisan je rijaliti program, propisano je šta je nepodesan rijaliti program za maloletnike i šta je zabranjeno prikazati u rijaliti programu. Pooštrene su i sankcije za nepoštovanje odredbi koje se odnose na zaštitu maloletnika.

U saopštenju se navodi da su na okruglom stolu učestvovali i ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović i ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević. 
Jovanović je istakao da su nacrti zakona napisani u skladu sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020 – 2025. godine.  

MIT/Marina Jančević

 

"Vrlo posvećeno smo radili na predlozima nacrta ova dva zakona, temeljno, pokušavajući da uvažimo svako mišljenje koje bi moglo da bude relevantno kako bismo dobili što je moguće bolja zakonska rešenja", rekao je Jovanović i dodao da garantuje da će svaki predlog koji može da unapredi predložene nacrte zakona o javnom informisanju i zakona o elektronskim medijima biti prihvaćen. 

"Važnost medijskog zakonodavstva koje je sposobno da odgovori na sve izazove sa kojima se suočavamo ne može se dovoljno naglasiti. Ovakvi zakoni su temelj za slobodno i odgovorno novinarstvo, zaštitu prava građana i očuvanje demokratskih vrednosti. Bez jakog i pravednog medijskog zakonodavstva, ne možemo nastaviti da unapređujemo medijsku scenu u Srbiji“, naglasio je Jovanović. 

Okrugli stolovi u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima biće organizovane u formi prezentacija i diskusija u još tri grada i to u Nišu, 20. septembra, 27. septembra u Novom Sadu i 4. oktobra u Kragujevcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija