Društvo

Beograd dobija Dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju, Marušić Jablanović: "Na taj način sprečavamo kriminal"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2023

-

13:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Beograd, za razliku od Novog Sada i Kragujevca, nema dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, najavio je otvaranje te usluge, kako takva deca ne bi bila prepuštena sama sebi i svojim roditeljima. Uskoro će se njima baviti stručna lica.

"Ne postoji nijedna ustanova na nivou Grada koja bi se bavila njima gde bi im pružala određene pomoći, tretmane, raznorazne aktivnosti gde bi se oni uključivali i pokušali da prevaziđu taj period koji nije beznačajan u njihovom odrastanju. U neretkom broju slučajeva to je uzrok raznoraznog vršnjačkog nasilja i svih onih problema koji oni prouzrokuju", rekao je nedavno gradonačelnik Šapić.

U odluci Skupštine grada piše da se usluga realizuje kroz osmišljene programe i tretmane i da je potpuno besplatna. A ko će biti korisnici?

Deca i mladi sa problemima u ponašanju, od 7 do 18 godina, u centar mogu biti upućeni na inicijativu roditelja, staratelja ili institucije, a po proceni organa starateljstva.

I Tužilaštvo ili sudovi, u okviru izricanja vaspitnog naloga, mere ili obaveze, moći će da upute decu i mlade od 14 do 21 godinu, stoji u odluci.

Ideja nije nova

Ideja o dnevnom boravku nije nova. Prošle godine ju je predložila neformalna grupa građana, među kojima je i odbornica iz pokreta Ekološki ustanak.

profimedia

 

"Dnevni boravak se sastoji u tome da deca dolaze pre ili nakon škole, zavisi od toga u kojoj su smeni, ali on ne remeti njihovo školovanje. Deca tu ostaju, na primer od sat vremena do četiri sata maksimalno. Sa njima tu rade stručna lica, psiholozi, specijalni pedagozi u najvećoj meri", rekla je za Euronews Srbija dr Milica Marušić Jablanović, odbornica grada Beograda - Ekološki ustanak.

Dodaje da se pokazalo da je njihova efikasnost (dnevnih boravaka) jako velika, kao i da se takva deca ne vraćaju lošim navikama.

"Dakle, ako krenemo na vreme da radimo, mi sprečavamo kriminal", rela je ona.

Gde će se tačno u Beogradu otvoriti dnevni boravak za decu sa problemima u ponašanju i kada će početi sa radom, od Sekretarijata za socijalnu zaštitu nismo dobili odgovor. 

Prof. Tamara Džamonja Ignjatović sa Filozofskog fakulteta i predsednica Društva psihologa Srbije kaže da se decenijama unazad govori o toj vrsti usluga i da je ona postojala do pre pet godina u Beogradu.

Euronews

"Deca su tu mogla da dobiju adekvatne tretmane i pomoć u prevazilaženju problema. Ta usluga je ugašena. Nije prepoznato u tom trenutku da je ona neophodna kao ključni preventivni metod u prevazilaženju problema u ponašanju", rekla je Džamonja Ignjatović za Euronews Srbija.

Mnogi se pitaju koja je razlika između Centra za decu i omladinu sa problemima u ponašanju i Zavoda za vaspitanje dece i omladine. Džamonja objašnjava da je razlika velika.

"Zavodske mere predstavljaju krajnju meru sankcija koje se preduzimaju prema deci koja imaju probleme u ponašanju, a koja poprimaju hronificirani tok i predstavljaju teža krivična dela. Dnevni boravci su, pre svega, preventivnog tipa, kada su u pitanju problemi u ponašanju ili lakša krivična dela, gde je pravo vreme uticati na prevenciju daljeg takvog ponašanja adekvatnim tretmanom. Važno je da se takvo ponašanje promeni, ali i da se odgovori na njihove potrebe, šta je dovelo do takvog ponašanja", rekla je Džamonja Ignjatović.

Psiholozi, socijalni radnici, pedagozi

Džamonja Ignjatović je učestvovala u osmišljavanju različitih programa rada sa decom koja imaju probleme u ponašanju. U timu koja rade sa njima su psiholozi, socijalni radnici, pedagozi.

"Ti programi podrazumevaju grupni, ali i individualni rad. To se individualno procenjuje jer svako dete ima svoje specifičnosti. Grupni rad je strukturisan, kroz neke tematske radionice. Tu se razvijaju veštine kod dece kako bi prevazišli česte probleme, kako bi razvili veštine. Individualni razgovori i razgovori sa porodicom su važni da promena postane trajna", objasnila je ona.

Dnevni boravci za decu sa problemima u ponašanju postoje već u Novom Sadu i Kragujevcu, a Džamonja Ignjatović kaže da su pokazali dobre rezultate.

"Deca menjaju ponašanje, uključuju se u zajednicu, među svoje vršnjake", zaključila je Džamonja Ignjatović.

 

Komentari (0)

Srbija