Društvo

Završen protest prosvetnih sindikata ispred Vlade Srbije: Traže povećanje plata, dohotka i smanjenje birokratije

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug, Euronews Srbija

26/09/2023

-

12:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Vlade Srbije završen je protest četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika Srbije. Oni su Vladi predali svoje zahteve, a kako kažu, očekuju da dobiju poziv za nastavak pregovora od premijerke, ministra finansija i ministarke prosvete.  

Sindikati traže da plate prosvetnih radnika budu na nivou prosečne republičke zarade, zatim da se poveća dodatak za razredno starešinstvo od sedam do 10 procenata, a treći zahtev je smanjenje obimne administracije koju vodi nastavno osoblje.

Protest pod nazivom "Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija" , počeo je u 12 sati ispred Skupštine Srbije. 

Protest prosvetara blokirao je saobraćaj u centru grada kod Trga Nikole Pašića, što je usporilo saobraćaj u okolnim ulicama, te su se stvarale gužve. 

Nakon okupljanja učesnici su krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije. 

Učesnici skupa su nosili zastave sa sindikalnim obeležjima i transparente “Ne odustajemo”,  "Nije patriotski urušavati prosvetu", Budućnost obrazovanja počinje danas", "Dosledno za prosvetu”, “Ni pravde, ni para”.

Organizatori protesta su bili Sindikat obrazovanja Srbije, Nezavisnost, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Minitarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas da Vlada Srbije, Ministartsvo prosvete i premijerka lično posvećuju veliku pažnju boljem statusu ljudi koji su zaposleni u prosveti.

Ministarka je istakla da je prosvetnim radnicima septembarska plata povećana za pet i po odsto, i dodala da će još za 10 odsto biti povećanje u januaru 2024. godine.

"Mi se nadamo da ćemo ići ka cilju koji imaju prosvetni radnici. Znamo sve njihove zahteve, razgovaramo sa njima i mislim da je dijalog između nas i njih u jednom povoljnom trendu i da će rezultati u 2024. godini biti u skladu sa najvećim delom njihovih zahteva", poručila je Đukić Dejanović.

Komentari (0)

Srbija