Društvo

Počela raspodela mesta za brucoše u studentskim domovima

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

09:50

Počela raspodela mesta za brucoše u studentskim domovima
Studentski dom Karaburma - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Počela je raspodela mesta za brucoše u studentskim domovima u Beogradu i trajaće do 30. septembra, a na ovogodišnji konkurs stiglo je više od dve i po hiljade zahteva, izjavio je Vladimir Cvijović, zamenik direktora Ustanove Studentski centar Beograd.

"Na ovogodišnji Konkurs je pristigao veliki broj prijava, kao što se i očekivalo, s obzirom na rast cena kirija, a i poboljšanja uslova u studentskim domovima. Prijavilo se čak 2.574 brucoša, od toga 906 muškaraca i 1.668 devojaka. Među prijavljenim kandidatima bilo je čak 544 Vukovaca - 143 momka i 401 devojka", rekao je Cvijović za Tanjug.

On je istakao da je na ovogodišnjoj raspodeli obezbeđeno 1.231 mesto za brucoše – 411 za muškarce i 820 za devojke.

"Raspodela je zvanično počela juče, 26. septembra u Studentskom domu 'Karaburma' i odvijaće se do subote, 30. septembra. Prva tri dana su opredeljena za devojke, a preostala dva za muškarce", dodao je Cvijović. 

Prema njegovim rečima, kandidati na samoj raspodeli dobijaju uput za useljenje i odmah potom se mogu useliti na dodeljeno mesto u nekom od studentskih domova. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Na ovaj način, svim brucošima je omogućeno da se usele u odabrane studentske domove do 1. oktobra, kada na većini visokoškolskih ustanova počinje školska godina", rekao je Cvijović. 

On je, takođe, napomenuo da je krajnji rok za useljenje petak, 6. oktobar i da onaj student koji se ne useli do utvrđenog roka gubi pravo na smeštaj u školskoj 2023/2024. godini.

"Ustanova u okviru svojih smeštajnih kapaciteta namenski opredeljuje do 10 posto od raspisanog broja mesta za smeštaj studenata iz društveno osetljivih grupa. Studenti prve godine iz osetljivih društvenih grupa, koji prema redosledu na konačnoj rang-listi nisu dobili smeštaj, imaju pravo da od 26. septembra do 5. oktobra podnesu zahtev Službi smeštaja da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenih kapaciteta. Uz zahtev, kandidat podnosi dodatnu dokumentaciju kojom dokazuje pripadnost jednoj od navedenih osetljivih društvenih grupa", rekao je Cvijović. 

On je podsetio da je konkurs za studente starijih godina studija počeo 16. septembra i da će trajati do 31. oktobra na visokoškolskim ustanovama. 

"Ukupan broj mesta koji je u našoj Ustanovi opredeljen za smeštaj studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije je 9.258", rekao je Cvijović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija