Društvo

Ružić: Nema razloga da nastava na fakultetima ne krene uživo, intoniranjem himne

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

12:01

Ružić: Nema razloga da nastava na fakultetima ne krene uživo, intoniranjem himne
Ružić: Nema razloga da nastava na fakultetima ne krene uživo, intoniranjem himne - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nema razloga da nastava na fakultetima ne krene po tradicionalnom neposrednom modelu, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić i istakao da će nova akademska godina na svim visokoškolskim ustanovama početi intoniranjem himne.

On je danas u studentskom domu "Karaburma", gde je prisustvovao raspodeli mesta za brucoše u studentskim domovima, rekao novinarima da intoniranje himne pokazuje afirmaciju naših državnih simbola i neprikosnoveno identitetsko pitanje.

U studentskom domu "Karaburma" danas je počela raspodela mesta za studente muškarce koji su primljeni u Ustanovu Studentski centar "Beograd", a Ružić je istakao da je ove godine mnogo veće interesovanje za boravak u tim ustanovama.

"Više od 15 odsto je veći broj onih koji su aplicirali, to je negde oko 2.800 studenata. Novih mesta za brucoše će biti 1.211, i to oslikava utisak i uverenje najmlađih građana da su standardi i uslovi boravka u ustanovama Studentskog centra u Beogradu na visokom nivou", poručio je Ružić.

Za ovu školsku godinu u domovima Studentskog centra "Beograd" obezbeđeno je mesto za 1.211 brucoša - 416 za muškarce i 795 za devojke. Raspodela mesta za devojke održana je 26, 27. i 28. septembra, a za muškarce se sprovodi danas i sutra.

Tanjug/Tanja Valić

 

Ružić je naveo da je država od 2012. godine do danas investirala 6,8 milijardi dinara u rekonstrukciju, opremanje i izgradnju svih studentskih centara, domova širom zemlje.

"Ovo je jedna nova etapa u njihovim životima koja će svakako biti praćena uspomenama. Uveren sam da će sticanjem novih znanja opredeljivati karijerne buduće uspehe", rekao je Ružić i ukazao na veoma važnu rekonstrukciju i izgradnju novih smeštajnih kapaciteta u kompleksu Studentskog grada na Novom Beogradu.

Kako je rekao, raspisan je javni međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs i po završetku tog projekta biće obezbeđeno novih 1.000 mesta za studente.

"Plan je da u budućim godinama rekonstruišemo dve kule u domu Karaburma i u Nišu i Novom Sadu i to je dovoljan pokazatelj koliko država vodi računa o studentskom i učeničkom standardu", naglasio je Ružić i dodao da je jutros potpisao odluku o povećanju studentskih stipendija i kredita koje sada iznose 13.000 dinara, a učeničke stipendije i krediti sada su 8.400 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija