Društvo

Visoke cene iznajmljivanja stana u Beogradu menjaju navike studenata: Ogromno interesovanje brucoša za studentske domove

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

13:28

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Na Konkurs za prijem studenata prve godine u studentske domove pristiglo je 2.757 prijava novoupisanih studenata, a 1.211 brucoša je primljeno.

"Nekoliko godina unazad je veliko interesovanje studenata za smeštaj u studentskim domovima. I ove godine je povećan broj prijavljenih brucoša. Prijavilo se 2.757 najmlađih akademaca, što je 400 akademaca više nego prethodne godine, a 800 više naspram prethodnog perioda od pet godina", rekao je za Tanjug direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić.

On je naglasio, da se ne može reći da se taj broj nije očekivao, imajući u vidu rast cena nekretnina na tržištu, kao i zbog kontinuiranog poboljšanja studentskog standarda u studentskim domovima.

"Ukupan smeštajni kapacitet određujemo na osnovu broja prijavljenih kandidata i ono što je najvažnije na osnovu slobodnih smeštajnih kapaciteta kojim u tom trenutku raspolažemo. Pravo na smeštaj u prvoj raspodeli dobilo je 1.211 brucoša. Kandidati iz osetljivih društvenih grupa koji prema redosledu na konačnoj rang-listi nisu dobili smeštaj, prema rangu se nalaze ispod crte, imaju pravo da podnesu zahtev Ustanovi, odnosno Službi smeštaja da se posebno rangiraju u okviru namenski opredeljenih kapaciteta. Zahtevi se podnose od 26. septembra do 05. oktobra, radnim danima od 8 do 15 časova", rekao je Minić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema njegovim rečima, raspodela mesta za devojke počela je juče i trajaće naredna dva dana, dok 29. septembra počinje raspodela za momke.

Drastično poskupljenje

Cene izdavanja stanova u Beogradu drastično su poskupele u odnosu na 2019. godinu, pre epidemije virusa korona, a sa novom ekonomskom krizom taj rast se samo nastavio i ubrzao. U oglasima se tako sada mogu naći garsonjere na Labudovom brdu za čiji mesečni najam se traži 300 evra, dok kirija za takav najmanji stan na Novom Beogradu košta i do 600 evra. Najviše je poskupelo rentiranje velikih stanova, od trosobnih do četvorosobnih, pa za one koji su koštali oko 1.100 evra sada treba izdvojiti i do 600 evra više. U agencijama kažu da postojeće cene - sve manje podstanara može da plati.

U odnosu na 2019. godinu najviše su poskupeli stanovi najveće kvadrature. Tako je sada prosek za najam petosobnog stana oko 1.700 evra umesto 1.100, dok je za četvorosobni umesto 800 potrebno izdvojiti 1.200 evra. Kirija za trosobni stan je sa 500 evra u istom periodu otišla na 800 evra, dok su garsonjere poskupele na 300 evra. Prosečan najam jednosobnog stana sada je 350 evra, a pre tri godine je bio oko 270 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija