Društvo

RHMZ izdao upozorenje na veoma visoke temperature do 1. avgusta: Vrhunac vrelog talasa u utorak, u gradovima i tropske noći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2021

-

09:37

RHMZ izdao upozorenje na veoma visoke temperature do 1. avgusta: Vrhunac vrelog talasa u utorak, u gradovima i tropske noći
RHMZ izdao upozorenje na veoma visoke temperature do 1. avgusta: Vrhunac vrelog talasa u utorak, u gradovima i tropske noći - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, AP/Riccardo De Luca, AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas upozorenje na visoke temperature u narednih sedam dana.

Upozorenje objavljeno na sajtu RHMZ odnosi na period od sutra, 26. jula, pa do 1. avgusta.

Sledeće sedmice prognozira se veoma toplo vreme, a najviše temperature kretaće se od 34 do 39 stepeni.

"Vrhunac toplotnog talasa možemo da očekujemo u utorak kada će živa u termometru dostići i 39 stepeni Celzijusa i to u hladu. Na otvorenom će biti mnogo toplije", kaže urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Ona nagoveštava da će ponovo na snazi biti upozorenje za toplotni udar i sunčanicu, i dodaje da će noći i dalje biti sveže i prijatne, ali, kaže, ne za sve.

"Tokom noćnih i jutarnjih sati živa u termometru spustiće se i do 15 stepeni. Samo se u većim gradovima očekuju tropske noći, gde će temperatura doći od 20 stepeni", kaže Lazarević.

Ostrva toplote

Ona navodi da se u meteorologiji za ovu pojavu koristi termin "ostrvo toplote", a on je vezan za gradove koji su noću topliji upravo zbog svoje infrastukture, betona i asfalta, koji se brže zagrevaju i duže čuvaju toplotu.

Kako dalje kaže, četvrti toplotni talas trajaće do početka avgusta.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Po trenutnim prognozama, ovaj toplotni talas trajaće do 4. avgusta kada nam stiže jedno blago i kratkotrajno osveženje", kaže ona.

Indeksi UV zračenja će u naredna tri dana biti visoki ili vrlo visoki.

"Klima će postati sve agresivnija"

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je nedavno za Euronews Srbija da se klima se u proteklom periodu dosta promenila, pa da nije neočekivano da nakon toplotnog talasa uslede jače padavine koje mogu da izazovu bujice reka.

"U narednih nekoliko godina klima će postati još agresivnija, pa će i ekstremne vremenske situacije biti učestalije, rekao je Đurđević.

Poplavljene kuće i stanovi, automobili koji plutaju, na hiljade ljudi koji se evakuišu i spasioci koji tragaju za nestalima - slike su koje proteklih dana obilaze ceo svet.

"U narednih nekoliko decenija klima će postati agresivnija po pitanju tih ekstremnih pojava. Imaćemo uvećavanje ovog problema. Sigurni smo da će se do 2050. planeta dodatno zagrejati, bar još jedan stepen, što nije malo. U narednih 30 godina biće tog dodatnog zagrevanja, a uz njega stižu još veći ekstremi", objašnjava Đurđević.

Euronews/Printscreen

 

Dodao je i da se sada dešava ono na šta su klimatolozi ranije upozoravali, a to je da se na svim delovima zemlje dešavaju određeni ekstremi.

"Pogledajte Evropu, Kinu i SAD. Imali smo i ovde toplotne talase. Ti klimatski ekstremi su nekada bili kao šare na krznu leoparda, ali one su počele da se šire i postaće homogene. Jedno istraživanje je pokazalo da od 2012. godine svakog dana u nekom delu planete postoji neki klimatski ili meterološki fenomen koji odskače. Planeta je na dnevnom nivou inficirana", kaže on.

Upitan da li su posle tropskog talasa obilne kiše neminovne, Đurđević kaže da su takve stvari očekivane, ali i objašnjava da to zavisi i od toga koliko se Ciklon zadrži.

"Nije neočekivano da nakon toplotnog talasa budu poplave. Postoji termin "bloking" koji objašnjava dugo zadržavanje visokog pritiska, tako da ciklon ne može da prodire iz zapadne ka centralnoj Evropi. Upravo zbog toga se u Nemačkoj duže zadržao. Slična situacija se nama desila 2014. godine kada su ovde bile poplave", objašnjava.

Komentari (0)

Srbija