Društvo

Dve tužiteljke reagovale povodom inicijative Nenada Stefanovića Etičkom odboru Višeg javnog tužilaštva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2023

-

12:39

Dve tužiteljke reagovale povodom inicijative Nenada Stefanovića Etičkom odboru Višeg javnog tužilaštva
Dve tužiteljke reagovale povodom inicijative Nenada Stefanovića Etičkom odboru Višeg javnog tužilaštva - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović podneo je inicijativu Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva za davanje mišljenja da li je javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva Goran Ilić, izjavom za  televiziju Euronews Srbija, koja je emitovana 4. oktobra 2023. godine, prekršio Etički kodeks.

Tim povodom redakciji Euronews Srbija obratile su se više javne tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, a njihova reagovanja prenosimo u celosti.

Izjava Javnog tužioca VJT u Beogradu Bojane Savović:

Protiv Gorana Ilića, javnog tužioca Vrhovnog javnog tužilaštva podneta je još jedna inicijativa Etičkom odboru VST u kojoj Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović tvrdi da je Goran Ilić prekršio Etički kodeks izjavom na TV Euronews Srbija emitovanoj 04.10.2023.godine. Goran Ilić je u toj izjavi naveo da zabrinjava opšti stav javnosti da tužilaštvo nije samostalno, da taj utisak o nesamostalnosti javnog tužilaštva nije promenjen u poslednje vreme, iako su se desile ustavne promene, a da je utisak o nesamostalnosti naročito povezan sa politički osetljivim predmetima, uključujući tu slučaj koji VJT u Beogradu vodi protiv Milana Radoičića. Ilić je naveo da će utisku nesamostalnosti posebno doprineti to što je na čelu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, koji je utisku o nesamostalnosti doprinosio postupcima prema javnim tužiocima u VJT Beogradu i kritikama zalaganja javnih tužilaca za veći stepen samostalnosti.

Smatram da inicijativa zbog ove izjave javnog tužioca Gorana Ilića predstavlja pokušaj zastrašivanja, još jedan pokušaj suzbijanja slobodnog mišljenja i nastavak demonstracije sile i samovolje Nenada Stefanovića koji na svaki istup javnih tužilaca u javnosti reaguje ili prijavljivanjem tužilačkim organima a da te prijave sasvim slučajno, sihronizovano i horski prati “disciplinovanje” javnih tužilaca kroz tabloidne članke.

Iako Nenad Stefanović svojim postupanjima u predmetima za koje je javnost zainteresovana i dalje krši Zakon o javnom tužilaštvu, zloupotrebljava hijerarhijska ovlašćenja oduzimajući predmete po ličnom nahođenju, te kako i dalje ne postupa nepristrasno i grubo narušava poverenje u nepristrasnost u svom radu i radu celog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Disciplinski tužilac, Poverenik za samostalnost i Etički odbor uporno ne reaguju, dovoljavajući time Glavnom javnom tužiocau VJT u Beogradu Nenadu Stefanoviću da ove institucije zloupotrebljava prijavama upravo protiv onih koji ukazuju na njegovo nezakonito postupanje.

Izjava Javnog tužioca VJT u Beogradu Jasmine Paunović:

Poštovani,

Povodom Inicijative upućene Etičkom odboru VST, od strane Glavnog javnog tužioca u Beogradu, od koga traži davanje mišljenja, da li je Goran Ilić- javni tužilac Vrhovnog javnog tužilaštva izjavom na TV Euronews Srbija koja je emitovana 04.10. 2023.god. prekršen Etički kodeks, vodeći se motivom svoje samostalnosti, profesionalnog mišljenja i decenijskog javnotužilačkog iskustva izjavljujem:

Samostalnost, kao Ustavni i zakonski institut, koji je jedan od najizrazitijih i najznačajnijih obeležja svakog javnog tužilastva, treba da predstavlja neupitnu i konstantnu vrednost u radu svakog nosioca javnotužilačke funkcije.

Kada je u pitanju Više javno tužilaštvo u Beogradu, samostalnost kao takva poljuljana je početkom februara meseca ove godine i njeno obeležje je bitno urušeno, kako unutar samog tužilaštva, tako i van njega. Ova konstatacija proizilazi iz ophođenja Glavnog javnog tužioca u odnosu na rad javnih tužilaca, vezano za njihovo postupanje u predmetima, koji su im dodeljeni u rad.

Ovakav odnos oslikava se i u javnosti, i umnogome doprinosi narušavanju ugleda, kao i poverenja javnosti u rad tužilaštva.

Kao javni tužilac, Vrhovnog javnog tužilaštva, Goran Ilić, koji je hijararhijski u nadređenom položaju, da je višedecenijski javni tužilac, da poseduje ovlašćenja koja mu apsolutno dozvoljavaju da profesionalno komentariše postupanje u predmetima svakog javnog tužilaštva, sa dignitetom javno, jer je i posao po svojoj prirodi javan. Možda, podnosiocu inicijative upravo smeta ta javnost, te s toga i reaguje na ovaj način!

Postavlja se pitanje, kako je moguće da nekom ko odgovorno, profesionalno, poštujući princip samostalnosti, može tužilac višeg ranga, javnim istupom, da naruši tu samostalnost i naruši čast i ugled, kao i poverenje javnosti?

Takođe, kako je moguće da Glavni javni tužilac i dalje oduzima predmete javnim tužiocima i po sopstvenom nahođenju ih daje u rad svojim "podobnim" kadrovima i to bez njihovog znanja, dok su odsutni, a da rad u istima nije hitan?

Kako je moguće da Glavni tužilac ni jednog trenutka nije upoznao javne tužioce da je Vrhovna javna tužiteljka donela Uputstvo A br 6/23 od 06. 06. 2023. godine, kojim se javnim tužiocima apsolutno dozvoljava da u skladu sa Zakonom, samostalno, bez ičijeg odobrenja zaključuju Sporazume o priznanju krivičnog dela? Da li i taj (ne) postupak utiče na samostalnost javnih tužilaca?

Kako je moguće da se "pod velom tajnosti" vode predmeti ? Da javni tužioci ne znaju ko od tužilaca radi koji predmet? Samostalnost- ne! U svom postupanju Glavni javni tužilac pokušava da "vlada" tako što je svesno doprineo narušavanju međukolegijalnih odnosa i tako sebi omogućio kontrolu u radu svih javnih tužilaca, metodom straha, zanemarujući činjenicu da je on samo "prima inter partes!"

Ovako podneta Inicijativa je ništa drugo već zamena teza, jer kako se navodi u tekstu, Glavni javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, je "podržao Ustavne promene i nikada nije kritikovao zalaganje za samostalnost javnog tužilaštva", deklarativno, međutim praksa govori drugo. U prilog tome je i činjenica, da je posle USMENE NAREDBE usledila poruka putem vibera (na grupi javnih tužilaca) da se takvom naredbom narušava SAMOSTALNOST u radu javnih tužilaca, i tako dovodi u pitanje svako dalje postupanje, pod bojazni da se nađu u vršenju krivičnog dela, svojim nepostupanjem u skladu sa Ustavom i zakonom.

Komentari (0)

Srbija