Društvo

Torlakova vakcina odobrena u Rusiji, dozvoljena proizvodnja u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

13:41

Torlakova vakcina odobrena u Rusiji, dozvoljena proizvodnja u Srbiji
Torlakova vakcina odobrena u Rusiji, dozvoljena proizvodnja u Srbiji - Copyright Tanjug AP/Mahesh Kumar A.

veličina teksta

Aa Aa

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na  Torlaku  i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik V, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca su poslate na proveru u Institut Gamaleja, podsetio je Popović, koji je i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom.

"Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom", istakao je Popović, a navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Najmoćnije oružje za zaštitu građana

Popović je rekao i da je to velika vest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.

"To je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana", ukazao je ministar.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine Sputnjik V.

"Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv koronavirusa", rekao je Popović.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, celoj Vladi, Institutu Torlak, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći "i da će Srbija, uz pomoć ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv koronavirusa".

Zahvalnost na poverenju

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio Popoviću na poverenju koje srpski narod i državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnjik V, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina "sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto".

On je prihvatio poziv Popovića da poseti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

Komentari (0)

Srbija