Društvo

Republički zavod za statistiku: U Srbiji se smanjuje stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

14:36

Republički zavod za statistiku: U Srbiji se smanjuje stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji se smanjuje, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji su objavljeni povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva - 17. oktobra. RZS navodi da je stopa rizika od siromaštva iznosila 20 odsto u prethodnoj godini i, u odnosu na 2021. godinu, niža je za 1,2 procentna poena.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 28,1 odsto, i u odnosu na 2021. godinu niža je za 0,3 procentna poena.

Stopa rizika od siromaštva predstavlja procenat lica čiji je raspoloživi ekvivalentni prihod niži od praga rizika od siromaštva, koji je u prošloj godini iznosio prosečno 26.509 dinara mesečno za jednočlano domaćinstvo.

Ova stopa ne pokazuje koliko lica je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga rizika od siromaštva, navodi se u saopštenju. Prag rizika od siromaštva za domaćinstvo s dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina iznosio je 47.715 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina prag iznosio 55.668 dinara.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat lica koja su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno i socijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada. Posmatrano prema starosti, lica stara 65 i više godina bila su najviše izložena riziku od siromaštva - 22,6 odsto, kao i lica starosti od 55 do 64 godine - 21,6 odsto.

Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su lica starosti od 25 do 54 godine - 17,9 odsto.

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su jednočlana domaćinstva koja čine lica stara 65 i više godina - 37,5 odsto, a najnižu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba - 15,4 odsto.

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti, za lica stara 18 i više godina, pokazuje da je 49,2 odsto nezaposlenih lica bilo izloženo riziku od siromaštva. Samozaposlena lica imala su veću stopu rizika od siromaštva od lica zaposlenih kod poslodavca, 11,2 u odnosu na 5,6 odsto. Za penzionere ova stopa iznosila je 19,7 odsto.

Stopa materijalne i socijalne uskraćenosti pokazuje procenat lica koja žive u domaćinstvima, koja nisu u finansijskoj mogućnosti da sebi priušte najmanje pet od 13 stavki materijalne i socijalne uskraćenosti.

Prema novoj metodologiji, stavke materijalne i socijalne uskraćenosti jesu nemogućnost domaćinstva da sebi priušti adekvatno zagrevanje stana, zamenu dotrajalog nameštaja, automobil, nemogućnost domaćinstva da svim članovima priušti nedelju dana odmora van kuće bar jednom godišnje, nemogućnost domaćinstva da podmiri neočekivani trošak u iznosu od 24.000 dinara koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva i nemogućnost domaćinstva da sebi priušti meso ili ribu u obroku (ili njihovu vegeterijansku zamenu) svakog drugog dana.

Među stavkama, tu je i kašnjenje sa plaćanjem rente, rate za stambeni ili potrošački kredit ili računa za komunalne usluge za stan u kojem domaćinstvo živi, zatim nemogućnost lica da zameni iznošenu garderobu novom, da sebi priušti dva para adekvatne obuće za svakodnevne aktivnosti, da svake nedelje potroši manju količinu novca za sopstvene potrebe, da se redovno bavi nekom slobodnom aktivnošću, da se okupi sa prijateljima/porodicom na piću/ručku/večeri barem jednom mesečno i da u domaćinstvu ima pristup internetu.

Indikatori siromaštva i socijalne isključenosti koji su objavljeni u ovom saopštenju izračunati su na osnovu podataka dobijenih iz Ankete sprovedene u 2022. godini. Anketa u 2022. godini sprovedena je na uzorku od 5.976 domaćinstava, od kojih je anketirano 5.037 domaćinstava, odnosno 13.423 lica starosti 16 i više godina.
 

Komentari (0)

Srbija