Društvo

Batut: U Srbiji dve osobe umrle od groznice Zapadnog Nila, ukupno zaraženo 89

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

15:32

Batut: U Srbiji dve osobe umrle od groznice Zapadnog Nila, ukupno zaraženo 89
Batut: U Srbiji dve osobe umrle od groznice Zapadnog Nila, ukupno zaraženo 89 - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je danas da je ove godine do 14. oktobra u našoj zemlji zabeleženo 89 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od kojih su dva imala smrtni ishod.

Kako se navodi na sajtu "Batuta", smrtni ishodi zabeleženi su u Južnobačkom i Zapadnobačkom okrugu, dok su prijavljeni slučajevi sa teritorije Grada Beograda (22), Južnobačkog (24), Sremskog (10), Zapadnobačkog (9), Južnobanatskog (6), Srednjobanatskog (4), Braničevskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Pomoravskog (2), Severnobanatskog (2) i Nišavskog (1) okruga. 

U sezoni nadzora tokom ove godine, do 11. oktobra, u državama Evropske unije prijavljeno je ukupno 632 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Italiji (307), Grčkoj (157),  Rumuniji (81), Francuskoj (33), Mađarskoj (29), Španiji (14), Hrvatskoj (6), Nemačkoj (4) i Kipru (1).

U istom vremenskom periodu, registrovano je 50 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (20), Italiji (18), Rumuniji (10) i Španiji (2). 

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas, navodi se na sajtu "Batuta".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija