Društvo

Šta su prosvetari dobili potpisivanjem Protokola sa Vladom Srbije: Ko je i zašto nezadovoljan prihvatanjem dokumenta

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

18/10/2023

-

09:04

Šta su prosvetari dobili potpisivanjem Protokola sa Vladom Srbije: Ko je i zašto nezadovoljan prihvatanjem dokumenta
Šta su prosvetari dobili potpisivanjem Protokola sa Vladom Srbije: Ko je i zašto nezadovoljan prihvatanjem dokumenta - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnikapotpisali su sa Vladom Srbije Protokol o rešavanju njihovog materijalnog statusa. I dok sindikalci tvrde da su ovim "naterali" Vladu da u budžetu za narednu godinu planira dinamiku povećanja plata zaposlenih u prosveti, iz Foruma beogradskih gimnazija kažu da Protokolom nije postignuto ništa što se već nije znalo.

Nakon potpisivanja Protokola odustalo se od štrajka koji je bio najavljen za 16. oktobar. Paraf na dokument stavili su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije.

U dokumentu je navedeno da će 1. januara 2025. godine početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme biti izjednačena sa prosečnom platom u Republici. 

Osim septembarskog povećanja plate od 5,5 odsto, ove godine, država je prosvetarima obećala i povećanje plate od 10 odsto od januara 2024. godine, kao i uvećanje naknade za odeljenske starešine od januarske plate sa 4 na 7 odsto.

Ilić: To je najbolja opcija

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže za Euronews Srbija da je cilj Protokola da se konkretizuju stvari koje se "godinama razvlače" i ne rešavaju. 

Potpisivanju dokumenta prethodila su dva razgovora predstavnika sindikata sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Euronews Srbija

Valentina Ilić

"Mi smo se zalagali da prosveta bude izjednačena sa prosekom u javnim službama. Premijerka je rekla da sve zavisi od MMF, ali da oni mogu da potpišu protokol da od 1. januara 2025. početna nastavnička plata bude izjednačena sa republičkim prosekom. Na njima je da odrede dinamiku povećanja u narednoj godini i da li će to biti povećanje cene rada ili izmena koeficijenta. To smo ostavili njima da oni rešavaju", rekla je Ilić za Euronews Srbija.

Dodaje da je to bila najbolja opcija, s obzirom na to da je najavljeno raspisivanje izbora za decembar, da se Vlada Srbije obaveže na papiru da zaposleni u obrazovanju budu u rangu sa svima ostalima u državi.

Dodaje da su na to stigle kritike od kolega iz pojedinih škola da materijalni status prosvetnih radnika nije na prvom mestu, te da su nezadovoljni što štrajka nije bilo.

"Bitan je materijalni status, on određuje ugled jedne profesije. Kako ćeš da zadržiš postojeći kadar u prosveti i da pridobiješ armiju mladih ljudi da upišu nastavničke smerove. Neće niko da radi u prosveti sa ovakvim platama", rekla je ona.

Na koliko novca mogu računati prosvetari 

Ilić navodi da će u januaru 2024. godine odnos početne plate nastavnika biti 0,93 odsto od republičkog proseka.

"Početnik u prosveti koji ima starešinstvo od janura 2024. godine imaće platu 92. 749 dinara. Osnovica će biti 5.004 dinara puta koeficijent 17,32,  plus 7 posto na starešinstvo. Nastavnik sa 20 godina staža i odeljenskim starešinstvom će u januaru 2024. godine imati 99.863 dinara", navela je Ilić.

Dodaje da je u decembru 2024. godine najavljeno da će prosečna plata u Srbiji biti 110.000 dinara (950 evra), te da je to plata na koju može računati nastavnik početnik od 2025. godine.

A kakva je situacija u regionu? Srbija je u rangu sa Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, dok su plate prosvetnih radnika u Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji oko ili iznad proseka.

profimedia

 

Primera radi u Sloveniji je prosečna plata u prosveti 1.501 evro, dok je prosečna plata u državi 1.428 evra. U Hrvatskoj je prosečna plata nastavnika i učitelja 1.178 evra, dok je prosečna plata zaposlenih u zemlji 1.141 evra.

U Crnoj Gori je prosečna plata prosvetara 811 evra, dok je prosečna plata zaposlenih 793 evra. U Rumuniji je prosečna plata prosvetara izjednačena sa prosečnom platom u zemlji i iznosi 918 evra. 

Prosek u prosveti u Bugarskoj je 930 evra, dok je prosek u toj državi 1.000 evra. U Srbiji je trenutno prosek plate nastavnika 625 evra, dok je prosečna plata u zemlji 715 evra.

U BiH prosvetari imaju u proseku 636 evra dok je republički prosek 640 evra. U Severnoj Makedoniji nastavnici imaju u proseku 545 evra, dok je prosek 590 evra.

Markov: Podizala se teška artiljerija nizašta

Iz Foruma beogradskih fimnazija kažu da nisu glasali za Protokol i navode da su jedina članica Sindikata radnika u prosveti koja je taj predlog odbila.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gmnazija za Euronews Srbija kaže da Protokol ne predviđa ništa više od onog što se ranije znalo.

Euronews Srbija

Aleksandar Markov

"Neke kozmetičke stvari su dodate koje se odnose na nastavnike koji imaju zvanje stručnog saradnika. Podizala se teška artiljerija nizašta. Dobili smo ono što smo već znali da ćemo dobiti i načelno obećanje da će se razgovarati o tome da januara 2025. godine nastavnička plata bude u rangu prosečne plate. Pitanje za sve, da li nastavnici treba da se bore za prosečnu platu ili bi ona trebala da bude motivacija da nastavnici ostanu u prosveti i da mladi tu vide svoju budućnost", rekao je Markov.

Dodaje da je pitanje šta će biti ako se ne ispuni sve ono što je predviđeno Protokolom.

"Interesantna je fraza da je Protokol obaveza svake nove vlade, ma ko je bude činio. A kako to može biti obaveza i šta ako ne ispune? Kako će reprezentativni sindikati podići članstvo na štrajk koji do najave ovog štrajka nije imalo preterano poverenje u sindikate", pita Markov.

Navodi da mu je razumljiva ponuda premijerke, ali da mu nije jasno kako su sindikati na to pristali.

"Da sam premijer obećao bih sve, da sam predsednik sindikata ne bih ništa poverovao. Premijerka je obećala sve, ali problem je što je predsednik sindikata poverovao na reč, a nema nikakve garancije", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija