Društvo

Upaljen žuti meteoalarm: Danas oblačno, toplo i vetrovito vreme - kakvi će biti naredni dani?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2023

-

08:22

Upaljen žuti meteoalarm: Danas oblačno, toplo i vetrovito vreme - kakvi će biti naredni dani?
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kraj oktobra je sve bliži, ali se Miholjsko leto i dalje ne predaje. Neobično toplo vreme posledica je priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako dodaje, na snazi je i danas žuti meteoalarm kao upozorenje na ekstremno toplo i vetrovito vreme.

"Pojačan i jak jugozapadni vetar duvaće sve do večernjih sati kada dolazimo pod uticaj oslabljenog hladnog fronta. U brdsko - planinskim predelima vetar će povremeno dostizati brzinu i preko 50 kilometara na čas", rekla je ona. 

Kako kaže, aktuelna atmosferska situacija veoma je nepovoljna za većinu osoba sa hroničnim tegobama, pogotovo za astmatičare, nervno labilne i srčane bolesnike. Preporučuje se dodatni oprez pri svakodnevnim aktivnostima.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"U većem delu zemlje danas će biti pretežno oblačno, na istoku i jugoistoku sa nešto više sunčanih perioda, dok nam poslepodne stiže promena vremena u vidu kišonosnih oblaka", rekla ja Gojković. 

S obzirom da nam oblaci stižu sa zapada kiša se već u ranim poslepodnevnim satima prognozira u Loznici, Šidu i Novom Sadu, dok će kasnije tokom noći padavinska zona zahvatiti šire područje Srbije. 

Nakon veoma toplog jutra, tokom dana će porast temperature biti za svega nekoliko stepeni. Živa u termometru kretaće se malo iznad 25. podeljka, što je i dalje veoma toplo za drugu polovinu oktobra. 

Kakvo nas vreme očekuje narednih dana?

U nedelju, dodaje Gojković, već sledi razvedravanje i slabljenje vetra, a temperatura ostaje daleko iznad proseka, ponegde i do 28 stepeni. Iako dolazi do porasta vazdušnog pritiska u zapadnim predelima će povremeno ipak biti uslova za lokalne padavine.

"Od ponedeljka pa sve do srede imaćemo sunčano i suvo vreme, sa temperaturom preko 25 stepeni. Prognostički modeli najavljuju da će ovaj toplotni talas trajati još najmanje pet dana, a dugoročni modeli najavljuju da će sve do sredine novembra biti toplije od prosečnih vrednosti", rekla ja ona.

Što smo bliže novembru prodori ciklona sa Atlantika biće učestaliji što će uzrokovati češću promenu vremena i više kišnih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija