Društvo

Četvrti talas pred vratima: U Nišu porast broja pregleda, u Novom Sadu stabilno, ali jedna stvar je ista - obolevaju nevakcinisani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2021

-

20:42

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Broj novozaraženih u Srbiji iz dana u dan raste, a lekari već neko vreme upozoravaju da je četvrti talas virusa pred nama, kao i da će prvi na udaru biti nevakcinisani. Stručnjaci se slažu da trocifreni broj novozaraženih na dnevnom nivou poziva na oprez, pridržavanje epidemioloških mera, ali i vakcinaciju onih koji do sada nisu imunizovani i koja je jedini način da se virus stavi pod kontrolu. 

Kada je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, za sada je, prema podacima iz vikenda, jug Srbije najkritičniji. Kada se posmatra poslednjih pet-šest nedelja, u niškoj kovid ambulanti u subotu je zabeležen najveći broj pregleda, a ovo je potvrdio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je rekao je da su sve osobe kod kojih je potvrđen virus vratile sa letovanja, kao i da većina njih nije vakcinisana.

Lončar je dodao je da je situacija postala jednostavna, pa da jedino problem sa virusom može da reši dovoljan broj vakcinisanih ljudi. On je takođe podsetio da je u Srbji do sada vakcinisano 48,49 odsto građana navodeći da to nije dovoljno, su je zbog toga, kaže, oprez i odgovornost nephodni.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Sa druge strane, dr Veselin Bojat direktor Doma zdravlja Novi Sad za Euronews Srbija rekao da je situacija u Novom Sadu trenutno pod kontrolom.

Kako je istakao, činjenica je da je virus i dalje prisutan kao i da je oprez neophodan. Vakcinacija, nošenje maski i poštovanje socijalne distance, su prema dr Bojatu, jedini način da do četvrtog talasa ne dođe. 

Upitan da li je grad spreman da odgovori na mogući četvrti talas na jesen, rekao je da je Novi Sad sreman za svaki mogući dalji epilog. 

"Mi smo spremni na sve izazove. Za ovih godinu i po dana imali smo sve - od pojedinačnih ambualnti do velikih respiratornih centra na više hiljada kvadrata. Imali smo i timove koji su brojali po nekoliko stotina stručnih ljudi. Spremni smo za svaki mogući epilog što se korone tiče", rekao je dr Bojat.

Ukazao je i da umor svih koji rade u zdravstvu postoji, da neki i po dve godine nisu išli na odmore,  ali je dodao da su uprkos tome svi kspremni da reaguju na najavljeni četrvrti talas korone, ukoliko, kaže, do njega dođe.

Euronews/Printscreen

 

Iako je u Novom Sadu sada situacija sa koronom pod kontrolom, to ne znači da prisustvo virusa treba ignorisati.

"Mi smo poslednjih mesec dana imali dane kada je bilo i nula novozaraženih i to je bio veliki uspeh. Prema poslednjim podcima smo u 24 sata imali 49 pregleda, a od toga je 13 odsto je bilo  pozitivno", rekao je Bojat.

Upitan da li je situacija u Novom Sadu slična onoj u Nišu, da se broj novozaraženih povećava nakon povratka srpskih državljana sa odmora, Bojat kaže da se mahom zaražaju upravo oni koji nisu primili vakcinu, ali da kod njih još uvek nije zabeležen značajan porast.

"Mi smo podelili preko 325.000 doza, a od toga je preko 155.000 Novosađana vakcinisano sa obe doze. Sada broj novovakcinisanih na dnevnom nivou kreće do 290", rekao je Bojat.

Preporuka za vas

Šta do sada znamo o trećoj dozi vakcine protiv korone: Kakvi su planovi u Srbiji, a kakvi u svetu i gde se već daje dodatna doza
"Rok trajanja" za potvrdu o vakcinaciji: Dve zemlje u koje građani Srbije često putuju pooštrile pravila, proverite kada ste vakcinisani

Komentari (0)

Srbija