Društvo

Grujičić: Ministarstvo je učinilo sve da napravi interaktivan odnos sa udruženjima pacijenata

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

22:37

Grujičić: Ministarstvo je učinilo sve da napravi interaktivan odnos sa udruženjima pacijenata
Danica Grujičić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Tribina Udruženja "Alarm" pod nazivom "Dijabetes u Srbiji danas" organizovana je danas u Beogradu, a ministarka zdravlja Danica Grujičić je tim povodom izjavila da je Ministarstvo učinilo sve da sa udruženjima pacijenata napravi interaktivan odnos, jer ona znaju gde su šupljine u sistemu. 

"Taj vaš zahtev uvek treba prvo da bude prema institucijama sistema, treba da bude vrlo glasan i protestujući ukoliko institucije sistema ne reaguju, ja sam uvek za to", rekla je Grujičić. 

Ministarka je dodala da Ministarstvo zdravlja i udruženja roditelja pacijenata treba da rade zajedno. 

"Ja vas ne doživljavam kao neprijatelje, ja od vas očekujem konstruktivnu kritiku kako ćemo nešto da ostvarimo", ukazala je Grujičić. 

Ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je roditelj deteta obolelog od dijabetesa i jedan od osnivača udruženja "Alarm" izjavio je za Tanjug da je danas mnogo bolja situacija u Srbiji po pitanju tretmana dece sa dijabetesom, nego što je bila pre par godina kada je Srbija zaostajala za zemljama iz regiona. 

"Mi smo do pre nekih godinu, dve kasnili za okruženjem, imali smo samo jednu pumpu i senzor za dijabetes. Danas je izašla vest da ćemo imati još jednog proizvođača senzora koji je najbolji u svetu. Sada imamo tri pumpe i tri senzora", naveo je Memić. 

Dodao je da postoji i Protokol za obrazovanje za osnovne i srednje škole o ponašanju nastavnog kadra prema učenicima koji su oboleli od dijabetesa, koji bi tek trebalo da zaživi.

"Da profesori i nastavnici znaju šta znači protokol, da uvedemo što pre protokol u vrtićima. Bitno je da nemamo te informacije kao što su se skoro žalili roditelji u udruženju da ne mogu dete da prime u vrtić jer nema niko da mu da insulin", rekao je Memić. 

Predstavnik Udruženja "Alarm" Aleksandar Ružičić objasnio je da je to udruženje od svog osnivanja u martu mesecu ove godine doprinelo tome da se donese niz  pozitivnih promena za sve usluge kada je reč o dijabetesu, pogotovo za decu i mlade.

"Osnovni moto kada smo osnivali udruženje bio je ko će ako neće roditelji. Moram napomenuti da su nam sva vrata bila otvorena i od Ministarstva zdravlja, RFZO-a, kao i od Ministarstva prosvete", rekao je Ružičić. 

Prema njegovim rečima, Udruženje "Alarm" je za svoj cilj postavilo to da deca obolela od dijabetesa žive što kvalitetnije. 

"Dijabetes je takvo oboljenje, donosi niz komplikacija, deci donosi niz nekih obstrukcija za normalan život i mi kao roditelji se borimo da oni dobiju što bolje uslove, da što lakše žive sa svojim oboljenjem", naveo je Ružičić. 

Urednik portala "NaInzulinu.com" Davor Skeledžija je rekao da je Hrvatska uspela da obezbedi da svaka osoba koja ima dijabetes tip 1, bez obzira na godine, ima pravo na bezbolno i kontinuirano merenje glukoze.

"Ono što mislim da je u ovom trenutku najvažnije za Srbiju je da ta deca koja imaju senzore nakon osamnaeste godine ne ostanu bez tih prava. Dakle, dijabetes ne prestaje sa 18 godina, mi odrasli smo isto dijabetičari", naveo je Skeledžija. 

Dodao je da je sa Grujičić podržala njegov predlog da odrasli ostvare prava na senzore. 

Prema njegovim rečima, ono što je u Srbiji dobro jeste da postoje tri insulinske pumpe. 

"Pacijenti, zahvaljujući najnovim promenama, imaju potpuno jednaka prava na sve tri pumpe. Oni uz podršku svog dijabetologa mogu odabrati pumpu koju smatraju da je potrebna. Jedna od tih tri pumpi u Hrvatskoj se doplaćuje 70 evra, u Srbiji je ona besplata", ukazao je Skeledžija. 

Komentari (0)

Srbija