Društvo

Zbog nesavesnog rada upravnika zgrade strepe od izvršitelja: Stanari očajno traže rešenje za dug od 330.000 dinara

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

09/11/2023

-

20:31

Zbog nesavesnog rada upravnika zgrade strepe od izvršitelja: Stanari očajno traže rešenje za dug od 330.000 dinara
Zbog nesavesnog rada upravnika zgrade strepe od izvršitelja: Stanari očajno traže rešenje za dug od 330.000 dinara - Copyright Euronews Serbia/Jelena Bajčetić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Profesionalni upravnici uvedeni su kako bi se olakšao život u stambenim zgradama, ali za stanare u Ulici general Ždanova 9 na Novom Beogradu, život se pretvorio u noćnu moru zbog nesavesnog rada prinudne upravnice. Sada strepe da im izvršitelji ne zakucaju na vrata, jer je račun stambene zajednice u blokadi, a izvršitelji potražuju 330.000 dinara. Stanari očajni traže rešenje. Sa novim upravnikom pregovaraju sa firmama koje potražuju novac. Upućeni kažu da bi jedno od rešenja za njih moglo da bude i aktiviranje polise osiguranja, koju svaki profesionalni upravnik mora da ima.  

Kada vlasnici stanova ne mogu da se dogovore, onda im se nametne rešenje. Tako je bilo i u ovom slučaju. Kako stanari u Ulici general Ždanova 9 nisu izabrali upravnika iz svojih redova, a ni angažovali profesionalnog, opština Novi Beograd im je nametnula prinudnog upravnika, kako nalaže Zakon o stanovanju i održavanju zgrade.

Zgrada u Ulici generala Ždanova na Novom Beogradu ima četiri ulaza, a kada je u oktobru prošle godine pukla vodovodna cev i poplavila podrum u ulazu broj 9, prinudna upravnica angažovala je firmu da sanira kvar. Dok nisu imali vode stanari sva četiri ulaza složili su se da zajedno plate popravku. Međutim, kada su radovi završeni faktura je došla na ulaz broj 9, a stanari iz ostalih ulaza su naprasno "zaboravili obećano".

Stanari čak i nisu obavešteni koliko tačno duguju i kome, sve dok nisu dobili novog prinudnog upravnika, jer se prethodna ispisala iz registra profesionalnih upravnika na sopstveni zahtev. Tada je klupko počelo da se odmorava. Novi prinudni upravnik Mirko Vuletić saznao je da je račin stambene zajednice u blokadi zbog duga od 330.000 dinara firmi koja je sanirala kvar na vodovodnoj cevi. Račun je bio 500.000 dinara, isplaćen je deo, a ostalo je da se plati 330.000 dinara. I to nije jedini dug, duguju i za čišćenje zgrade i održavanje lifta više od 100.000 dinara.

"Još uvek smo daleko od rešenja problema. Kontaktirali smo firmu koja je izvodila radove na popravci vodovodne cevi i naš predlog je da se dug rasporedi na sva četiri ulaza. Takođe, kontaktirali smo i firmu koja održava zgradu da se otpiše deo dugovanja. Čekamo njihov odgovor. Do tada izvršitelji mogu da zakucaju na vrata stanara u ulazu broj 9", kaže Vuletić za Euronews Srbija.

profimedia

 

Dodaje da prethodna upravnica nije obavila primopredaju dužnosti - od nje nije dobio pečat, finansijski izveštaj o zgradi, stanje na računu, sve ugovore. Smatra da nije postojala namera njegove prethodnice da se oštete stanari zgrade, već da je reč o neznanju i neiskustvu.

Međutim njeno neznanje ili neiskustvo skupo je koštalo stanare zgrade. Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački kaže da su prinudni upravnici najlošije rešenje, te da je najbolje birati ih iz redova stanara ili angažovati profesionalne.

"Prinudna uprava se dodeljuje za zgrade gde stanari nisu zainteresovani. Dodeljuje ga opština i oni nemaju svog poslodavca za koga rade. Drugo je kada se stanari odluče za profesionalnog upravnika. Svi profesionalni upravnici rade u nekoj firmi i kada dobiju neku zgradu potpisuju ugovor. To je ugovor između dva pravna lica", objašnjava Banovački za Euronews Srbija.

Kome stanari mogu da se obrate

Stanari zgrade pokušavaju da nađu rešenje. Nisu jedini koji su nezadovoljni radom upravnika zgrade. Često se pitaju kome mogu da se obrate za pomoć u slučaju da ih slučajno ili namerno ošteti profesionalni upravnik? Banovački kaže da je komunalna inspekcija nadležna za rad profesionalnih upravnika, a za izvođenja radova nadležna je građevinska inspekcija. Ukoliko stanari primete da postoje malverzacije sa novcem mogu da pokrenu sudski postupak. 

Privredna komora Srbije je zadužena za izdavanje licence profesionalnim upravnicima. Oni mogu i da je oduzmu. Postoji Sud časti PKS, kome mogu da se obrate građani. Za lakše povrede dužnosti sledi opomena, a za težu oduzimanje licence. 

Ono o čemu se malo govori, a što bi možda moglo da pomogne stanarima u Ulici general Ždanova 9 je da svaki profesionalni upravnik mora da ima polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jasno kaže da je polisa osiguranja preduslov za dobijanje licence i da su u obavezi da je jednom godišnje dostave Privrednoj komori Srbije.

Ukoliko ne dostave polisu osiguranja zakonom je predviđeno da im se oduzima licenca. Godišnja polisa osiguranju od profesionalne odgovornosti iznosi najmanje 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

profimedia

 

Banovački objašnjava da se polisa osiguranja može aktivirati ukoliko je profesionalni upravnik slučajno ili namerno napravio štetu stanarima. 

"Nadoknada šteta ide preko osiguranja. U osiguranju postoji komisija koja se tim bavi. Ne znam da li je do sada kod nekog aktivirana. Osigurana suma nam je na 10.000 evra i ako aktiviram polisu ove godine, sledeće godine ću morati da plaćam više. To je isto kao kod registracije vozila", pojasnio je on.

Nije oduzeta nijedna licenca

Da bi smenili profesionalnog upravnika čijim radom su nezadovoljni, potrebna je dvotrećinska većina od ukupnog broja glasova skupštine stambene zajednice. Na isti način ga i biraju. Važno je znati da stanari ne mogu da smene prinudnog upravnika, jer je on nametnuto rešenje. 

Zbog propusta u radu profesionalnih upravnika stanari su do sada podneli brojne pritužbe Sudu časti PKS koji je nadležan da utvrđuje odgovornost organizatora profesionalnog upravljanja, odnosno firme u kojima su zaposleni profesionalni upravnici.

"Postupak pred Sudom časti pokreće se protiv organizatora profesionalnog upravljanja, a ne lično protiv profesionalnog upravnika, jer je za povredu Kodeksa koju učini profesionalni upravnik odgovoran organizator, odnosno firma kod koje radi taj upravnik. Sporna pitanja oko pravne valjanosti ugovora o angažovanju profesionalnog upravnika, koji stambene zajednice zaključuju sa organizatorom profesionalnog upravljanja, kao i prava i obaveza koji proističu iz njega, naknade štete i drugo, ugovorne strane mogu raspraviti isključivo pred redovnim sudom u parničnom postupku", rekla je nedavno za Euronews Srbija Miladinka Bodrožić iz Suda časti PKS.

profimedia

 

I pored brojnih pritužbi koje su stanari podnosili Sudu časti PKS, nijednom profesionalnom upravniku licenca nije oduzeta zbog propusta u radu. Bodrožić je navela da je do sada oduzeta licenca i iz registra brisano 408 profesionalnih upravnika iz razloga što nisu jednom godišnje dostavili važeću polisu osiguranja, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

"Privredna komora Srbije do danas nije vršila oduzimanje licenci i brisanje iz Registra na osnovu odluka Suda časti i odluka redovnih sudova. Sud časti nije ni u jednoj odluci utvrdio da je učinjena teža povreda dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala, koja odluka bi eventualno poslužila Komori za oduzimanje licence profesionalnom upravniku", navela je ona.

 

Komentari (0)

Srbija