Društvo

Grujičić: Problem bolesti zavisnosti rešava se naporima čitavog društva, a ne samo lekara

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

12:44

Grujičić: Problem bolesti zavisnosti rešava se naporima čitavog društva, a ne samo lekara
Danica Grujičić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu danas je održan simpozijum povodom 65. godišnjice osnivanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je na simpozijumu da se "bolesti zavisnosti izdvajaju od drugih time što ne napadaju samo telo, već i dušu čoveka, menjaju njegovu ličnost, utiču na odnose u porodici i najčešće vode do njenog raspada". 

"Tako narušavaju i mentalno zdravlje najbližih članova porodice koji od zavisnika proživljavaju teška i bolna iskustva", istakla je Grujičić.

Ministarka je napomenula da je novembar mesec kada najviše govorimo o bolestima zavisnosti, jer je posvećen tom ozbiljnom problemu.

Kako kaže, na to nas organizovanjem današnjeg simpozijuma podseća i vodeća institucija za prevenciju i lečenje svih oblika zavisnosti - Specijalna bolnica za lečenje bolesti zavisnosti. 

"Neki to čine jer im u životu nedostaju bliski oslonci i podrška, drugi jer im nije stalo do bliskosti bližnjih. Ove bolesti imaju bezbroj lica. Svako od nas vidi drugo lice. Lekari vide pacijenta koga treba lečiti, društvo osobu koja se više ne uklapa i već je na margini, a porodica voljenu osobu koju je teško izvući iz bolesti kojoj se predala", navela je Grujičić.

Prema njenim rečima, sva ova saznanja nam govore da se radi o kompleksnom problemu čije se posledice mogu ublažiti ozbiljnom prevencijom i zajedničkim naporima čitavog društva, a ne samo lekara.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Diana Raketić, govoreći na temu "Bolesti zavisnosti - juče, danas, sutra", rekla je da su danas veoma dostupni i droga i alkohol, pa su uz patološko kockanje i zavisnost od video igara, uvedene kategorije hemijskih i nehemijskih zavisnosti.

"Važno da se podigne svest koliko su droge opasne, da sprečimo šta možemo sprečiti, da smanjimo štetu i preveniramo. Današnji simpozijum ima ideju da poruči da smo mi spremni da pomognemo ljudima i ohrabrimo ih da potraže pomoć", istakla je Raketić.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u Beogradu osnovana je 1958. godine kao Dispanzer za lečenje alkoholičara. Tokom godine, kako navode iz Bolnice, obave više od 54.000 pregleda i imaju više od 700 hospitalizacija.

Kako kažu, njihova glavna misija je briga o pacijentima i stalno unapređivanje znanja zaposlenih, uz korišćenje najsavremenijih zdravstvenih metoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija