Društvo

Zabrinutost oko uplata subvencija: Šta Grad nudi privatnim vrtićima i zbog čega su oni nezadovoljni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

14:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. decembra subvencije za svu decu koja idu u privatne vrtiće u Beogradu iznosiće umesto 28.000 dinara - 33.000, a uplaćivaće se direktno vrtićima. Grad je osim ove, doneo i odluku da, bez obzira na to koliko dana dete provede u vrtiću, isplaćuje punu sumu. Privatni vrtići, međutim, ne prihvataju ovu odluku, strahujući da bi Grad mogao da kasni sa isplatom, što bi moglo da im ugrozi poslovanje. Zbog toga su zapretili obustavom rada.

Rok koji su privatni vrtići dali Skupštini grada da odustanu od uplate subvencija vrtićima, a ne roditeljima još uvek teče. U suprotnom, odrediće termin i način obustave rada.

"Odluka je konačna", kaže predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić.

Time je Grad obećao da će do 5. u mesecu uplaćivati privatnim vrtićima punu sumu od 33.000 dinara po upisanom detetu, bez obzira na to koliko je dana dete bilo prisutno. Jedina obaveza privatnih vrtića je da Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu svakog meseca dostavlja potvrdu da je dete još uvek upisano.

Vlasnici privatnih vrtića, čini se, nisu sigurni u poštovanje rokova isplate, jer se i do sada dešavalo da Grad kasni sa isplatom novca roditeljima. 

"Ovakav način finansiranja uplašio je vlasnike da će doći do kašnjenja čak i samo kašnjenje od 45 dana dovodi veliki broj vrtića u stanje likvidnosti", kaže predsednica Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda Milka Mihailović.

Javni poziv

Svi privatni vrtići juče su dobili javni poziv da potpišu ugovore kojim se Grad obavezuje da će isplaćivati 33.000 dinara za svako dete novac od 1. do 5. i mesecu, dok je obaveza privatnih vrtića da do 25. u mesecu dostavi spisak dece koja idu kod njih.

Za vrtiće koji nisu zadovoljni odlukom, ostavljena je mogućnost da rade po starom modelu i dostavljaju samo spisak upisane dece.

"Ostavili smo i opciju da vrtići nastave kao i do sada, nikakvi budžetski korisnik ne postaju. Ostaje samo da Sekretarijatu dostave spisak dece, a na račun roditelja će da legne od 1. do 5. u mesecu 33.000 dinara. Vrtići koji ne žele ništa od toga, ni jednu od dve ponuđene opcije ostaju na tržištu", rekao Šapić.

Tanjug/Beoinfo

 

Taj javni poziv predstavnici privatnih vrtića dočekali su sa oštrim protivljenjem i, kako kažu, strahom. 

"Prosto i to je nejasno i zbunjuje, kakav će odnos Sekretarijata i buduće Vlade biti prema onima koji su se javili na javni poziv i kakva je sudbina ovih koji su zadržali stari način obračuna i modaliteta", rekla je Mihailović.

Šta kaže opozicija, a šta Šapić?

Iz opozicione Stranke slobode i pravde upozoravaju da je Šapićeva odluka da se novac uplaćuje direktno privatnim vrtićima, a ne roditeljima u suprotnosti sa Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom prema kojem se lična prava ne mogu prenositi na druga fizička i pravna lica.

Oni navode i da je sporan plan po kom se novac vrtićima uplaćuje nakon 45 do 90 dana, što može dovesti do potpune nelikvidnosti i gašenja manjih predškolskih ustanova koje tako ostaju bez novca za plate zaposlenih i druga osnovna sredstva.

Šapić je i to juče demantovao. Kaže da nema ni govora da čekanje bude 45 do 90 dana, već da će se isplaćivati od 1. do 5. za prethodni mesec. Ponovio je da se subvencije po detetu povećavaju sa 28.000 na 33.000 dinara, dok je pre nekoliko meseci iznos povećan sa 22.000 dinara na 28.000 dinara.

"Za samo nekoliko meseci subvencije za decu u privatnim vrtićima povećane su za 11.000 dinara. Ova mera će da pospeši otvaranje novih privatnih vrtića, jer će moći da prave biznis plan", rekao je Šapić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija