Društvo

Skuplji i privatni vrtići - cena ponegde viša i za 100 odsto, roditelji nezadovoljni, Udruženje: Prinuđeni smo

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/08/2022

-

16:16

Skuplji i privatni vrtići - cena ponegde viša i za 100 odsto, roditelji nezadovoljni, Udruženje: Prinuđeni smo
Skuplji i privatni vrtići - cena ponegde viša i za 100 odsto, roditelji nezadovoljni, Udruženje: Prinuđeni smo - Copyright Tanjug/NĐF/Dalibor Danilović, Unsplash, Pexels, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji mališana upisanih u privatne vrtiće suočili su ovih dana sa neočekivanim talasom poskupljenja te usluge, koje njihove troškove podižu u rasponu od 1.500 pa do više od 6.000 dinara mesečano. Toliko je, naime, najveće poskupljenje zabeleženo u jednom vrtiću u Batajnici u kome se, revoltirana novom cenom od 12.000 dinara mesečno, cela grupa predškolaca ispisala iz vrtića na inicijativu nezadovoljnih roditelja.

Mada je slučaj iz Batajnice u manjini kada je reč o visini poskupljenja, predstavnici udruženja roditelja ukazuju da su gotovo svi privatni vrtići podigli cene u proseku za 1.500 do 3.000 dinara mesečno, ali za mnoge je to i dalje udarac na budžet inače oslabljen inflacijom i poskupljenjima. Istovremeno, iz Udruženja privatnih vrtića kratko pručuju da su na poskupljenja prinuđeni, praktično iz istog razloga, budući da su "sada skupljii hrana, materijali, krije, igračke, struja..."

Situacija je utoliko kompleksnija jer mnogi roditelji upisuju decu u privatne vrtiće samo zato što nema dovoljno mesta u državnim. Upravo zato, Grad Beograd od 2015. godine subvencioniše boravak mališana i u privatnim vrtićima sa oko 22.000 dinara. Ostatak plaćaju roditelji, što je kod većine bilo 5.600 koliko se plaća i u državnom vrtiću. Sada će ta cena, po svemu sudeći, porasti. Pojedini privatni vrtići već su je podigli, drugi najavljuju da će to učiniti od 1. septembra. 

Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da oni ne mogu da utiču na cenu privatnih vrtića, ali da od 1. septembra 2015. godine refundacija za svako dete koje ide u privatni vrtić ide redovno. 

Rada Cvetinović iz Udruženja privatnih vrtića za Euronews Srbija kratko rekla da su na poskupljenje bili porinuđeni jer je poskupela hrana, materijali, kirije za prostor koji iznajmljuju, igračke, struja.

"U našem udruženju je samo deo privatnih vrtića iz Beograda, nisu svi. Na svakom vrtiću je ostalo da odluči da li će ili ne povećati cene. Neki su već najavili da hoće, neki da neće. U medijima se samo priča o poskupljenju u privatnim vrtićima, kao da je to jedino poskupljenje. Možda će sada, posle ove hajke, neke kolege i odustati od toga", kratko nam je rekla Cvetinović.

 

Pojedini roditelji ispisuju decu

A najavljeno posljunje cena u privatnom vrtiću u Batajnici sa 5.600 na 12.000 dinara od 1. septembra, nateralo je pojedine roditelje da ispišu decu.

Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

 

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" za Euronews Srbija kaže da su roditelji dece koja idu u taj vrtić bili solidarni, te da je ispisana cena grupa budućih predškolaca. Napominje da je država po zakonu u obavezi da im omogući za decu predškolski program od četiri sata, ali da je problem šta za ostale sate, gde da im budu deca.

"Slika na terenu je šarena. Roditelji kažu da su neki vrtići podigli cenu, neki su najavili da će biti poskupljenja, neki još uvek ćute. Problem je što mnogi nisu upisali decu u privatni vrtić zato što to žele, već zato što u državnom nema mesta, dobili su odbijenicu iako ispunjavaju sve uslove. Dakle, oni su morali da odu u pravatni vrtić", navela je Plemić.

Dodaje da se uglavnom javljaju roditelji da su cene poskupele za 1.500 do 3.000 dinara, ali da ima i onih kojima je poskupljenje 100 odsto za deo koji plaćaju roditelji. 

Inače u Beogradu ima 436 privatnih vrtića u kojima Grad svakog meseca subvencioniše boravak 23.333 mališana sa oko 22.000 dinara.

Sekteratijat ne utiče na cene privatnih vrtića

Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da oni ne mogu da utiču na cenu privatnih vrtića, ali da od 1. septembra 2015. godine refundacija za svako dete koje ide u privatni vrtić ide redovno. 

Tanjug/Beoinfo

 

Ekonomska cena u državnim vrtićima je 28.000 dinara, Grad sufinansira cene u držanim i privatnim vrtićima do 80 odsto od te ekonomske cene. To znači da se za svako dete izdvaja oko 22.000 dinara, dok roditelji plaćaju oko 5.600 dinara. Da bi roditelj dobio subvenciju od Grada za boravak deteta u privatnom vrtiću, mora da dobije odbijenicu u državnom, da nema mesta i sa tom odbijenicom da se prijavi u privatni.

U Sekretarijatu za Euronews Srbija nezvanično kažu da nema najave da će biti poskupljenja u državnim vrtićima. Podsećaju da se to radi na kraju budžetske godine, te da za roditelje čija su deca u državnim vrtićima neće biti iznenađenja 1. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija