Društvo

Ovčije boginje prepolovile grupe u vrtićima - većina dece ih preleži bez posledica, a kada mogu biti opasne?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

27/03/2022

-

14:03

Ovčije boginje prepolovile grupe u vrtićima - većina dece ih preleži bez posledica, a kada mogu biti opasne?
Ovčije boginje prepolovile grupe u vrtićima - većina dece ih preleži bez posledica, a kada mogu biti opasne? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupe u vrtićima ovih dana skoro su prepolovljene ne samo zbog respiratornih infekcija, već i zbog epidemije varičela, u narodu poznatih kao ovčije boginje. Pedijatri kažu da to ne treba da brine roditelje, da je u pitanju dečja bolest koja kod mališana obično ne daje komplikcije, ali da je kod odraslih praćena težom kliničkom slikom.

Prvi znaci infekcije su malaksalost, blago povišena temperatura, pojava osipa na koži. Jedino što je problem kod dece što treba da miruju dve do tri nedelje. Ospe su praćene svrabom, te se tretiraju preparatima koji ublažavaju svrab i blago hlade kožu.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beograd kažu za Euronews Srbija da se epidemije ovčijih boginja ne prijavljuju. Dodaju da je prema podacima iz domova zdravlja trenutna incidenca u prestonici 300 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Pedijatar dr Svetlana Radulović kaže da je dobro da se varičele preleže u dečjem uzrastu jer je kod odraslih osoba, ukoliko se inficiraju, klinička slika mnogo teža.

"Kod dece su to crvene tufne, temperatura dan, dva... Kod odraslih se mogu javiti upale pluća, ali i druge komplikacije", pojašnjava dr Radulović.

Virus ostaje trajno u organizmu

Ovčije boginje su virusno oboljenja. Izaziva ih virus Varicella zoster koji se širi respiratorno i veoma je zarazan.

profimedia

 

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da se epidemije ovčijih boginja obično javljaju u ovo doba godine, krajem zime, početkom proleća. Dodaje da jednom preležana bolest ostavlja trajni imunitet i da se svi kad-tad inficiraju. Najbezbolnije je, smatra on, da se preleže u prvim godinama života. Međutim, dešava se da se roditelji (koji nisu preležali ovčije boginje kao deca) zaraze od svojih mališana, pa čak i bake i deke od unučića. Kod odraslih bolest može biti praćena brojnim komplikacijama, te je često potrebno i bolničko lečenje.

"To je najčudniji virus na svetu. Nije kao ostali koji uđu u organizam, obave posao i odu. On ne izlazi iz organizma, ostaje trajno pritajen u ganglijama, linfnim čvorovima. Čeka momenat i kada padne imunitet pojavljuje se kao druga infekcija - herpes zoster koji se obično pojavljuje na koži rebara, iznad rebarnog luka u pazuhu. Herpes se javlja kao ospa i jako je bolan", pojašnjava Petrović za Euronews Srbija.

Dodaje da ovčije boginje mogu da predstavljaju ozbiljan problem jedino ako uđu u bolnice i pravi interhospitalne infekcije.

"Tu su sva deca na dečjim oboljenjima sa oslabljenim imunitetom i kada virus varičela uđe u bolnice onda to može biti opasno", naveo je on. 

Vakcinacija u šestom razredu

Inače, Pravilnikom o vakcinaciji, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, vakcina protiv ovčijih boginja - varičela, obavezna je za decu uzrasta šestog razreda osnovne škole, koji do tada nisu preležali ovu bolest.

profimedia

 

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rečeno je ranije za Euronews Srbija da je vakcina pritiv varičela bila obavezna i ranije ali samo za osobe u posebnom riziku i preporučena za određeni uzrast.

Za sve koji do šestog razreda ne preleže ovčije boginje uvedena je obavezna vakcinacija, jer varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi.

"Cilj je da se od ovčijih boginja zaštite sva deca pre ulaska u reproduktivni period, kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja", objasnili su iz Batuta.

Vakcinacija je i ranije bila obavezna kod osetljivih osoba, bez prethodno stečenog imuniteta. To se odnosilo na žene koje planiraju trudnoću, osobe kod kojih se planira transplantacija tkiva i organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija), osobe sa multiplom sklerozom koje započinju terapiju određenim lekom, obolele od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa.

Komentari (0)

Srbija