Društvo

Još jedna vakcina obavezna za školarce: Velika novina za šestake od ove godine, evo šta treba da znate

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/05/2021

-

06:45

Još jedna vakcina obavezna za školarce: Velika novina za šestake od ove godine, evo šta treba da znate
Još jedna vakcina obavezna za školarce: Velika novina za šestake od ove godine, evo šta treba da znate - Copyright Tanjug AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina protiv ovčijih boginja - varičela, obavezna je za decu uzrasta šestog razreda osnovne škole, koji do tada nisu preležali ovu bolest i biće besplatna predviđeno je novim Pravilnikom o vakcinaciji, koji se primenjuje od 1. januara ove godine. 

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je vakcina pritiv varičela bila obavezna i prema prethodno važećem Pravilniku za osobe u posebnom riziku i preporučena za određeni uzrast, a da su novim Pravilnikom samo pridodate još neke kategorije.

Vakcina za šestake besplatna, u apotekama - 4.000 dinara 

Pravilnikom je preporučeno da se protiv ovčijih boginja mogu vakcinisati deca već posle 12 meseci života.

Za osetljive kategorije stanovništva, za koje je predviđena obavezna imunizacija vakcina je besplatna i finasira je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ostali, kojima je preporučena, sami plaćaju. Vakcina košta oko oko 4.000 dinara ako se kupuje u apoteci i daje u domu zdravlja, a u privatnim ordinacijama oko 4.800 dinara.

Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja i daje trajni imunitet.

"Jedna od novih kategorija su i deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Razlog je što varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi", navode u Batitu.

Cilj je da se od ovčijih boginja zaštite sva deca pre ulaska u reproduktivni period, kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja. 

Vakcina protiv varičela raspoređena je u sve domove zdravlja i  trenutno je dostupna na svim vakcinalnim punktovima.

Još prethodnim Pravilnikom predviđena je obavezna imunizacija protiv varičela kod osetljivih osoba, bez prethodno stečenog imuniteta. To se odnosilo na žene koje planiraju trudnoću, osobe kod kojih se planira transplantacija tkiva i organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija), osobe sa multiplom sklerozom koje započinju terapiju određenim lekom, obolele od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa.

Šta kažu u domovima zdravlja

Kakva je slika na terenu i da li su počeli sa imunizacijom šestaka koji nisu preležali ovčije boginje pokušali smo da saznamo u nekoliko beogradskih domova zdravlja.

U domu zdravlja Savski venac kažu da je većina dece koja gravitiraju prema tom domu zdravlja preležala ovčije boginje, tako da od početka godine nisu imali vakcinaciju dece uzrasta šestog razreda.

Međutim, navode da je sve više roditelja zainteresovano da vakciniše decu od varičela u ranijem uzarastu, da se najčešće javljaju kada deca treba da pođu u vrtić ili u predškolskom uzrastu.

 “Tu vakcinu dajemo samo ako su roditelji voljni i sami je nabavljaju. Vakcinacija iz budžeta ide samo za mališane koja su pod nekim rizikom. Većina dece do šestog razreda je preležala ovčije boginje, tako da nismo imali imunizaciju u tom uzrastu”, kaže načelnik pedijatrije DZ Savski venac dr Ana Milinković za Euronews Srbija.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

U domu zdravlja Zvezdara kažu da ni oni nisu ove godine vakcinisali šestake koji nisu preležali varičele iz prostog razloga što na početku Pravilnika piše da deca završavaju vakcinaciju po Pravilniku po kome su započeli.

“Tako da ove godine šesti razred nije dobio vakcinu protiv varičele jer ne spadaju u tu kategoriju. Da li ćemo u međuvremenu dobiti instrukciju da se vakcina protiv varicella, bez obzira na to, daje u šestom razredu- videćemo”, navodi za Euronews Srbija načelnica pedijatrije DZ Zvezdara dr Radmila Kosić.

Pošto se imunizuju samo deca koja nisu preležala ovčije boginje, ističe da bi morali da naprave reviziju kartoteke, da vide ko je preležao, a ko ne tu bolest.  

Inače, interesovanje u tom domu zdravlja za vakcinaciju protiv varičele nije veliko, ali nije da ga nema.

“Roditelji koji imaju pozitivan stav prema vakcinaciji, a mogu da kupe vakcinu protiv varičele, vakcinišu decu. Kod varičele nije problem u težini bolesti, to je više sociološki problem – dete ne može tri nedelje u vrtić ili školu, roditelji ne mogu na posao. Ukoliko roditelji nisu preležali bolest mogu deca da im prenesu, a kod odraslih varičele imaju mnogo težu formu”, ističe ona.

Pravilnik o imunizaciji

Novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, za period 2021-2023. godine, objavljen je u "Službenom glasniku“ 6. maja 2020. godine, stupio je na snagu 7. maja 2020. godine, a primenjuje se od 1. januara 2021. godine. 

 

Šta se još menja

Novim Pravilnikom povećana je dostupnost još nekih vakcina -  protiv gripa, oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa jedina izmena u novom Pravilniku odnosi se na osobe starije od 65 godina. Do sada je vakcina protiv gripa za njih bila preporučena. Međutim, većinu osoba sa hroničnim bolestima pripada toj starosnoj grupi, a kod njih postoji povećan rizik od komplikacija i teže kliničke slike izazvane infekcijom virusa gripa. Zbog toga sve osobe starije od 65 godina sada imaju mogućnost da se vakcinišu o trošku RFZO.

I zdravstveni radnici su rizična kategorija, ako se u obzir uzme priroda posla i izloženost infekciji. Njihovom vakcinacijom protiv gripa štite se pacijenti koji su smešteni na odeljenjima visokog rizika u sezoni infekcije virusom gripa.

Tanjug AP/Matt Slocum

 

U rizičnoj kategoriji, koja treba da se zaštiti od sezonskog gripa, su i trudnice.  Za njih obavezna vakcinacija važi već punih deset godina i to je preporuka koja je proistekla iz pandemije gripa 2009. godine. One su obuhvaćene i Pravilnikom koji je prethodno bio na snazi.

“Zdavstveni radnici koji nisu preležali ili nisu vakcinisani protiv  određenih zaraznih bolesti (malih boginja, rubele, zaušaka, gripa, varičele, hepatitisa B ), u slučaju obolevanja mogu predstavljati izvor infekcije za pacijente, druge zaposlene, kao i osobe iz bliskog kontakta u populaciji. Zbog toga je Pravilnikom definisana i njihova obavezna imunizacija prema proceni rizika Komisije za bolničke infekcije nadležne zdravstvene ustanove”, pojašnjavaju u Batutu.

Komentari (0)

Srbija