Društvo

Na konkursu za mesta u beogradskim vrtićima stiglo oko 4.500 žalbi roditelja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2022

-

20:54

Na konkursu za mesta u beogradskim vrtićima stiglo oko 4.500 žalbi roditelja
Na konkursu za mesta u beogradskim vrtićima stiglo oko 4.500 žalbi roditelja - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Na konkursu za mesta u beogradskim vrtićima stiglo je oko 4.500 žalbi roditelja, izjavio je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. On je rekao da je sada najveći deo posla na upisnim komisijama koje će do 24. juna razmatrati prigovore.

"U proseku se odobri oko 40 odsto žalbi budući da se najčešće radi o specifičnim slučajevima gde se mora naknadno dokumentovati prioritet" naveo je Gak gostujući na RTS.

Na konkursu za mesto u beogradskim vrtićima stiglo je 17.806 validnih zahteva, što je pad broja prijava u odnosu na ranije godine.

"Oni koji žele već od 6. juna mogu da uzmu odbijenicu za subvencionisani boravak u privatnom vrtiću. Do sada smo roditeljima isplatili više od 20 milijardi dinara ove pomoći" istakao je Gak.

On je podsetio i da je pokrenut projekat izgradnje 25 državnih vrtića, te da su od prošlog konkursa otvorena tri nova vrtića.

"Takođe, u toku leta ćemo svuda gde je to moguće odobravati proširenje kapaciteta i do 20 odsto, tako da roditelji koji danas nisu na listi ne bi trebalo da brinu, mesta će biti" poručio je Gak.

Dodao je da će Grad Beograd ove godine, uz pomoć privatnih vrtića, konačno ukinuti listu čekanja i da je to najvažniji rezultat u ovom sektoru.

U sistemu predškolskog obrazovanja ima oko 80.000 mališana, što je 35.000 dece više nego pre osam godina.

"Obuhvat predškolskim obrazovanjem raste svake godine, dostigli smo oko 75 odsto, što je veliki skok u odnosu na 2013. godinu kada je obuhvat iznosio 45 procenata, ali nećemo stati sa otvaranjem novih mesta dok god postoji potreba za njima" zaključio je Gak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija