Društvo

Vikend uvod u najhladniji deo godine: Gde će padati sneg i kada se prve pahulje očekuju u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

18:49

Vikend uvod u najhladniji deo godine: Gde će padati sneg i kada se prve pahulje očekuju u Beogradu
Vikend uvod u najhladniji deo godine: Gde će padati sneg i kada se prve pahulje očekuju u Beogradu - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Oslanjajući se na statistku, prvi sneg u Beogradu i nižim predelima mogao da bude 23. novembra, ali tačne, kratkoročne prognoze govore da ga neće biti u narednih tri do sedam dana, kaže pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović.

"Izvesno je da nema snega u narednih tri do sedam dana u Beogradu i nižim predelima. Statistički, neki srednji datum je 23. novembar za Beograd", rekao je Mihajlović za Tanjug. 

Za vikend nas očekuje nešto hladnije vreme, pad temperature i severozapadni vetar, dodao je, pa će vikend biti "uvod" u najhladniji deo godine. 

"Već u toku noći u brdsko-planinskim predelima može da se desi da kiša pređe u susnežicu zatim u sneg. Mislim na brdsko-planinske predele jugozapadne, zapadne, južne Srbije. Vojvodina, deo Podrinja, Pomoravlje bi bili bez snežnih padavina, dok se u ostalim krajevima, pre svega krajevi iznad 400, 500 metara nadmorske visine može očekivati sneg i formiranje pokrivača", rekao je Mihajlović. 

Prema njegovim rečima, snežni pokrivač se, međutim, ne bi zadržao jer već početkom naredne nedelje dolazi do porasta temperature.

Najava i uvod u zimu

"U tom smislu, ovo je samo najava i uvod u zimu tako da nećemo dugo uživati u snežnim čarolijama u nižim predelima. Nove padavine mogu se očekivati sredinom sledeće sedmice, i iznad hiljadu metara nadmorske visine može da bude povećanje snežnog pokrivača", rekao je Mihajlović za Tanjug. 

On je istakao da predstojeći vikend jeste uvod u najhladniji deo godine, pošto se tada očekuju temperature od četiri do maksimalno osam, devet stepeni, ali početkom iduće nedelje biće između 10 i 15 stepeni. 

Fonet/Ana Paunković

 

"Druga polovna naredne sedmice i sledeći vikend očekuje nas novi prodor zahlađenja i ulazimo u najhladniji deo godine", rekao je Mihajlović. 

Inače, Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije, pošto se sutra očekuje hladno vreme, uz vetar koji će povremeno imati olujne udare, kao i snežne padavine u planinskim krajevima.

Kako se navodi, u subotu 18. novembra vreme će biti oblačno i hladno, uz umeren i jak severozapadni vetar koji će povremeno imati i olujne udare, od 17 do 24 metara u sekundi.

Snežni nanosi

Takvo vreme će u brdsko-planinskim predelima stvoriti uslove za snežne nanose. U nižim predelima padaće kiša, a u brdsko-planinskim sneg. 

Više padavina očekuje se ujutru i pre podne u Braničevskom okrugu, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji. 

Na planinama istočne i jugoistočne Srbije očekuje se od 10 do 20 cm snega. Krajem dana i tokom noći padavine će prestati, a vetar oslabiti, dodaje se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija