Društvo

Tiodorović najavio pooštravanje mera za jednu grupu građana: Potreban je veći oprez

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2021

-

12:27

Tiodorović najavio pooštravanje mera za jednu grupu građana: Potreban je veći oprez
Tiodorović najavio pooštravanje mera za jednu grupu građana: Potreban je veći oprez - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da Krizni štab zaseda kako bi se procenila epidemiološka situacija i mere protiv virusa korona, navodeći da lokdaun ne dolazi u obzir, ali da je moguće pooštrovanje mera za one koji se vraćaju u zemlju.

Tiodorović je kazao da poseban rizik nose oni koji se vraćaju sa letovanja iz Grčke, gde na dnevnom nivou broj zaraženih prevazilazi više hiljada, ali i iz Crne Gore.

"Moramo primeniti neke mere većeg opreza prema onima koji se vraćaju sa mora, i prema onima koji dolaze iz zemalja gde su se značajnije pogoršale prilike", rekao je Tiodorović na TV Prva.

Dodao je da se to tiče i ljudi koji poslovno idu u region ili u zemlje Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, zbog opuštanja ljudi, bilo je za očekivati da će i u Srbiji biti problema.

"Imaćemo blago povećanje koje će da ukazuje na oprez, a sa druge strane bolnice nam se ne pune u velikom broju. Nismo u teškoj situaciji", kazao je Tiodorović.

Kada je reč o hospitalizovanima, Tiodorović kaže da u bolnicu dolaze obično nevakcinisani.

"Budimo oprezni, nema mesta panici, treba biti ozbiljan i provoditi mere koje su već donete", naveo je.

Tiodorović kaže i da medicinska struka smatra da delta soja ima u našoj zemlji više nego što se pretpostavlja, što je posledica toga što smo otvorena zemlja.

"Nemoguće je sprečiti prodor delta soja. Među Indicima koji borave u našoj zemlji, retko ko je potvrđen kao pozitivan, odnosno manje od jedan odsto je bilo inficirano. To ne predstavlja opasnost", kazao je Tiodorović.

Ističući važnost vakcinacije, Tiodorović kaže da je sada ključan trenutak za vakcinaciju zbog manjeg broja zaraženih.

"Minimalan je rizik da se zarazite između doza vakcine", naveo je i istakao da bi trebalo iskoristiti avgust za imunizaciju i da se tako spremimo za septembar.

Neophodno je i da se obavi vakcinacija kod dece starije od 12 godina, kaže Tiodorović ističući da kada je reč o trećoj dozi, trebalo bi da bude neophodna za hronične bolesnike.

Tanjug/AP/Andreea Alexandru

 

Član kriznog štaba, kada je reč o školskoj godini, kaže da se već razmišlja o organizaciji nastave te da će osnovci do petog razreda ići normalno u školu.

Za starije osnovce, srednjoškolce i studente pratiće se situacija, kaže Tiodorović naglašavajući da su oni najvažniji kao izvor infekcije i da mogu da ugroze starije.

Na pitanje o obaveznoj vakcinaciji, Tiodorović je naveo da vakcinacija nije pitanje demokratije, već civilizacije.

Pozvao je medicinske radnike u Srbiji da prime vakcinu jer, kako kaže, oni bi trebalo da budu primer.

Dodao je da bi bilo dobro da postignemo 60 odsto vakcinisanih i istakao da moramo imati preko 65 odsto vakcinisanih kako bismo postigli kolektivni imunitet.

Porast brojki treba da nas zabrinjava

Pomoćnica direktora kovid bolnice Batajnica dr Jelena Veličković izjavila je da je u toj ustanovi trenutno na lečenju 58 pacijenata, od kojih 11 na intenzivnoj nezi, dodajući da zabrinjava porast broja pacijenata koji su primljeni u bolnicu, posebno onih sa težim stanjem.

"Još uvek svi imamo sveže sećanje na prethodne talase i svakako brojke treba, ne da nas plaše, ali da nas zabrinjavaju", rekla je Veličković za TV Tanjug.

Ona je navela da je situacija u bolnici u Batajnici stabilna, jer su i kapaciteti veliki, ali da zabrinjava porast broja pacijenata primljenih u bolnicu, kao i porast broja pacijeneta koji imaju dosta tešku kliničku sliku.

Tanjug/ AP Photo/Nataća Pisarenko

 

U Batajnici se trenutno na lečenju nalazi 58 pacijenata, od kojih je 11 na intenzivnoj nezi.

"Samo juče imali smo devet prijema što je više u odnosu na prethodne dve nedelje, kada je bilo jedan do dva prijema dnevno", upozorava dr Veličković.

Prema njenim rečima, struktura pacijenata na intenzivnoj nezi se promenila, i za razliku od ranijeg perioda kada su to većinom bili stariji, sada ima više mlađih pacijenata, ispod 40 godina starosti, sa teškom kliničkom slikom.

"Neki su povratnici sa letovanja, neki su se zarazili tokom svakodnevnih aktivnosti, na radnom mestu, na proslavama, kao i obično. Oni koji su na intenzivnoj su životno ugroženi", rekla je dr Veličković.
Dodaje da pacijenti koji su hospitalizovani imaju tešku kliničku sliku, dugotrajan kašalj, temperaturu, smetnje sa disanjem.
"Nije se mnogo promenilo u odnosu na početak, što je šteta, jer smo sada u prednosti u odnosu na pre godinu i po danas, imamo vakcine i svi ti loši ishodi bi se mogli preduprediti", ističe dr Veličković.

Takođe, navela je i da najveći broj hospitalizovanih u Batajnici nije vakcinisan, iz različitih razloga, neki svojom odlukom, dok neki nisu imali indikacije da se vakcinišu, ali da u bolnici ima i vakcinisanih, međutim, njihova klinička slika je blaža.

Ona je dodala da nijedna vakcina nije stoprocentno efikasna, ali da je, ako je njen primarni cilj da spreči tešku kliničku sliku, smrtni ishod ili intenzivnu negu, vakcine postigla cilj, jer su vakcinisani svakako u povoljnijoj situaciji u odnosu na nevakcinisane.

"Virus je svuda prisutan. Imali smo pacijente koji su se vratili sa letovanja u Grčkoj, ali imamo i pacijenta koji se vratio sa Sejšelskih ostrva. Virus je svuda i uvek će naći slabu tačku, a to je nevakcinisana osoba", rekla je dr Veličković.

Na pitanje kakva nas jesen očekuje, Veličković kaže da želi da bude optimista i da se neće ponoviti prošlogodišnja jesen.

"Ali, ako se ovakvi trendovi vakcinacije nastave i nepridržavanje epidemioloških mera nevakcinisanih, sledi nam sigurno četvrti talas. Možda ne nagao kao prethodni, ali će dugo trajati, što je iscrpljujuće za zdravstveni sistem, ali i pacijente koji u nekovid bolnicama čekaju na lečenje. To bi trebalo da izbegnemo", rekla je dr Veličković.

Ona je navela i da je ovaj trenutak, u kojem leti imamo ovoliko pacijenata, i toliki broj zaraženih, vreme da se neke mere donesu, koje će ograničiti kretanje.

Na pitanje koliko je zdravstvenih radnika u Batajnici vakcinisano, dr Veličković je rekla da nema precizan podatak, jer pored stalno zaposlenih u toj bolnici, u ustanovi rade i lekari, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje KSC i drugih, ali da je među lekarima sa kojima ona radi bio masovan odziv još na početku vakcinacije, kada je vakcinisan najveći broj lekara.
 

Komentari (0)

Srbija