Društvo

Krizni štab zaseda zbog pogoršanja epidemiološke situacije: Šta su najveći rizici i koje mere bi mogle da budu pooštrene

Komentari

Autor: Jovana Stanković

28/07/2021

-

07:00

Krizni štab zaseda zbog pogoršanja epidemiološke situacije: Šta su najveći rizici i koje mere bi mogle da budu pooštrene
Krizni štab zaseda zbog pogoršanja epidemiološke situacije: Šta su najveći rizici i koje mere bi mogle da budu pooštrene - Copyright TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa sastaje se danas, a povod za to je ponovno sagledavanje trenutne epidemiološke situacije koja se proteklih dana pogošala. Očekuje se da nakon današnjeg sastanka budu predložene određene mere kako bi se regovalo na vreme, rekla je za Euronews Srbija direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović.

Inače, kako je prvobitno najavljeno, prvi sledeći sastanak je trebalo da se održi 1. avgusta, ali je zbog porasta broja novozaraženih prethodnih dana zakazana i današnja sednica. 

Kako je dr Jovanović rekla, glavni povod za današnji sastanak je trenutna situacija sa koronavirusom u Srbiji i svetu kao i širenje delta soja.

Pixabay

 

"Cilj sastanka pre svega biće analiza trenutnog stanja, jer brojke rastu. Razgovaraćemo o tome šta od mera može da bude pooštreno. Predložićemo određene mere, kako bismo reagovali na vreme da ne dođe do naglog skoka obolelih od korone. Činjenica je da je leto i da veći broj ljudi putuje na odmore, pa je zbog toga i rizik od zaražavanja koronavirusom veći", rekla je dr Jovanović za Euronews Srbija.

Međutim, ona nije potvrdila da će se na današnjem sastanku govoriti o uvođenju treće doze vakcine u Srbiju, kako je ranije bilo reči.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Da podsetmo, Stručni komitet nedavno je preporučio da treća doza bude RNK vakcina, kakva je inače Fajzerova, ali svako može da bira koju će vakcinu priti kao treću dozu.

Preporuka je da, ukoliko to bude usvojeno, da je prime osobe sa hroničnim oboljenima, kao i oni koji su na imunosupresivnoj terapiji, dijalizi, kao i stariji od 70 i stariji od 60 godina koji su korisnici domova za stare, zdravstveni radnici.

Inače, stručnjaci su prethodnih dana upozoravali na povećanje broja novozaraženih, kao i na opasnost da u Srbiji zbog slabog odziva na vakcinaciju u septembru dođe do četvrtog talasa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je najavila da je moguće da na sednici Kriznog štaba na preporuku Stručnog komiteta za imunizaciju bude doneta i odluka o trećoj dozi vakcine. Ona je poručila da ima dovoljno vakcina i apelovala još jednom da sve one koji se nisu vakcinisali da to učine.

"Da im se, čak i ako se zaraze novim sojevima, sačuva život, da nema hospitalizacija, a čak i ako je bude, da bude takva da lekari mogu da ih izleče bez dugotrajnih posledica po zdravlje. Da li će biti treća doza, videćemo, ali svakako ima vakcina i za treću dozu", rekla je tada Brnabić.

Đerlek: Trenutna situacija je kompleksna, leto presudno za to kakva nas jesen očekuje

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je juče za Euronews Srbija da je trenutna epidemijska situacija kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća.

"Ne možemo da teramo nekog da se vakcinše, ali ne smemo da dozvolimo anarhiju. Dosta smo ulagali u zdravstveni sistem. Videćemo šta će Krizni štab i držva da odluče oko obavezne vakcnacije", rekao je Đerlek.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Što se tiče treće doze, Đerlek je rekao da se nada da će to uskoro biti usvojeno u Srbiji.

Upitan o tome šta može da se očekuje na jesen i kako će izgledati početak školske godine, Đerlek kaže, da su narednih mesec dana presudni, ali da ključnu reč ima krizni štab.

"Ostavićemo ovih mesec dana da vidimo kako će da prođe proces imunizacije. Mislim da je poslednja nedelja presudna. Nadam se ikreno da naša deca regularno pođu u školu. Međutim, sve zavisi od kompletne situacije u zemlji",rekao je Đerlek.

Prethodna sednica bila početkom meseca

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 13. jula kada je članica Kriznog štaba dr Darja Kisić Tepavčević rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, iako je prethodnih dana zabeležen blag porast obolelih, kao i da je obuhvat vakcinacije nedovoljan.

Ona je i tada apelovala na sve da se vakcinišu kako broj novozaraženih ne bi porastao tokom leta. Kisić je kazala da je 99 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani, te da je to pokazatelj koliko vakcina zapravo štiti od infekcije i smrtnog ishoda. Upravo zbog toga, dodala je, najviše reči na tadašnjoj sednici je bilo kako da se apeluje na one koji se do sada nisu vakcinisali da to sada i učine.

"To nije individualna nego kolektivna odgovornost, jer vakcinacijom štitimo i one koje najviše volimo", podvukla je ona.

Komentari (0)

Srbija