Društvo

Krizni štab upozorava: Epidemiološka situacija može brzo da se promeni, 99 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2021

-

16:48

Krizni štab upozorava: Epidemiološka situacija može brzo da se promeni, 99 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano
Krizni štab upozorava: Epidemiološka situacija može brzo da se promeni, 99 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, iako poslednjih dana beležimo blag porast obolelih, poručila je danas članica Kriznog štaba dr Darja Kisić Tepavčević, koja je ukazala i da je s obzirom na dostupnost vakcina, obuhvat vakcinacije nedovoljan.

"U većini zemalja sveta beleži se podoršanje epidemiološke situacije, i jednim delom to ima veze sa pojavom novog soja, ali najvećim delom sa nedovoljnim obuhvatom imunizacije", poručila je Kisić Tepavčević u obraćanju novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

Kaže i da je epidemiološka situacija u Srbiji još uvek povoljna, da iako je vreme godišnjih odmora da "virus nije na odmoru", te da nam to potvrđuju novoinficirani.

"I dalje gotovo svakim danom neko od sugrađana izgubi bitku s ovim virusom", rekla je Kisić Tepavčević koja je dodala da 99 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani, te da je to pokazatelj koliko cepivo zapravo štiti od infekcije i smrtnog ishoda.

Kisić Tepavčević je, odgovrajući na pitanje o nepoštovanju mera i nenošenju maski u gradskom prevozu, tržnim centrima, pa i institucijama rekla da je to uočeno i najavila pojačane kontrole.

"Nažalost moraćemo da pojačamo kontrole, represivne mere nisu popularne, ali izgleda da su jedini način da se poštuju mere. U naprednom periodu ćemo imati pooštravanje kontrole", rekla je ona.

"Vakcinom štitimo druge"

Kada je u pitanju broj umrlih od kovida 19, kako je objasnila, "praktično nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane". Upravo zbog toga, dodala je, najviše reči na sednici je bilo kako da se apeluje na one koji se do sada nisu vakcinisali da to sada i učine.

"To nije individualna nego kolektivna odgovornost, jer vakcinacijom štitimo i one koje najviše volimo", podvukla je ona.

Navela je i da je bar jednu vakcinu primilo 2,772,927, a da je dve doze - 2,642,507 osoba. To znači da je jednom dozom vakcinisalo makar 49 odsto stanivništva.

Kisić Tepavčević je rekla i da je naviše građana vakcinsiano na Starom gradu u Beogradu - 74,13 odsto. Na opštini Savski venac vakcinisano je 72,53 odsto građana, u Beogradu generalno - 68,64 odsto građana. Kako je objasnila, grad Beograd prednjači po broju vakcinisanih, te je dodala i da je u Užicu vakcinisano oko 55 odsto, Kladovu 53 odsto, Kikindi 52,5 odsto, a Novom Sadu 51,9 odsto.

Ima i onih mesta u kojima je nizak procenat imunizacije. U Tutinu je vakcinisano samo 13,92 odsto, Novom Pazaru 22,47 odsto, Lajkovcu 24,31 odsto o Mionici oko 25 odsto.

"Ima 10 opština gde je osuhvat manji od 30 odsto, manje nego svaki treći to je nedovoljno i moramo da učinimo sve da apelujemo da oni koji su se nisu vakcinnisali da to i učine. Vakcina spašava živote", poručila je ona.

Iznela je i podatak da je svega 17.42 osto stanovnika Srbije uzrasta 18-30 godina vakcinasano, te ocenila to kao poražavajuće. Podsetila je da ova starosna grupa unazad dva meseca može da se vakciniše.

"Mogu da se vakcinišu i maldi stariji od 16 godina. I tu je manje od 10 odsto vakcinisano", navela je ona i dodala da mora da se radi na podizanju svesti i većem obuhvatu vakcinacijom.

Treća doza

Kisić Tepavčević je govorila i o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa te rekla da treba da "budemo svesni da ukoliko istraživanja pokažu da je potrebna neće povećati kolektivni imunitet" i da su u ovoj fazi ciljna grupa upravo oni koji nisu vakcinisani.

"Ako se iskaže potreba za tim ići će kada je vreme za vakcinaciju, ali to nije prioritet. Dužina postvakcinalnog imuniteta je očigledno duža nego što se mislilo. Da li će biti potrebna treća doza, o tome se rade istraživanja, i to i proizvođači, ali i u zemljama pojedničano", rekla je Kisić Tepavčević i dodala da testovi pokazuju nakon kompletne vakcinacije da nije veliki broj inficiranih, a da oni koji dobiju i jednu dozu, nemaju težu sliku.

"Imamo vakcine, pobeda nad virusom je na dohvat ruke, a sad nam se čini da je sve dalje. Sećamo se redova kad je vakcina pojavila, sad ni na jednom puntku ne možemo da vidimo veliki red. Za jedan procenat da se poveća ukupan broj vakcinisanih trebalo nam 10 dana, i to je usporen tempo koliko su nam vakcine dostupne i koliko su istraživanja pokazala da su moćne i efikasnije", rekla je ona.

Upitana o tačnom procentu vakcinisanih zdravstvenih radnika, Kisić Tepavčević je rekla da taj podatak nema.

"U ovom momentu nemam precizne podatke, ali svakako to treba da se objavi po samim ustanovama i da se donose mere u zavisnosti od aktuelne situcaije", dodala je.

Rekla je da je u ustanovama socijalne zaštite više od 90 odsto svih korisnika, i preko 80 odsto svih zaposlenih vakcinisano, da je proteklih nedelja bilo dana bez i jednog obolelog, a da je u proteklih nekoliko dana bilo tri i to sva tri korisnika koja nisu vakcinisani.

Na pitanje Euronews Srbija da li se, nakon niza evropskih zemlja koje uvode afirmativne mere poput obavezne potvrde o vakcinaciji ili negativnog PCR testa za ulazak u ugostiteljske objekte, takve afirmativne mere razmatraju i u Srbiji, Kisić Tepavčević je odgovorila:

"Čitav niz afirmativnih mera je već donošen, od matarijalne stimulacije, pa i do toga da je na Egzit moglo da se uđe sa testom ili ako ste vakcinisani. Ali najznačajniji podatak ako se kaže da više od 99 odsto svih soba koje su hospitalizovane nije kompletno vakcinasan. Vakcina spasava života. Ni jedna druga mera, materijlna ili druga ne može da bude veća od toga", rekla je ona.

Ovo je prva sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa posle mesec dana od kada su i popuštene protivepidemiološke mere. Podsetimo, poslednja sednica ovog štaba održana je u ponedeljak, 14. juna, kada su dozvoljena okupljanja 500 ljudi na otvorenom ili zatvorenom prostoru, a produženo je i radno vreme ugostiteljskih objekata.

Kako je juče rekla premijerka Ana Brnabić, lekarski deo Kriznog štaba zabrinut je zbog eventualnog novog talasa koronavirusa i slabe imunizacije.

Prethodnih dana čula su se upozorenja lekara u vezi sa četvrtim talasom virusa korona, koji bi, prema procenama, Srbiju mogao da zadesi već sredinom avgusta.

Građanima se svakodnevno upućuju apeli za vakcinaciju, jer za mirnu jesen, prema rečima struke, treba da se vakciniše oko 80 odsto građana. U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 9.383 osoba, od čega je pozitivno njih 145. Delta soj je u Srbiji potvrđen početkom jula.

Komentari (0)

Srbija