Zdravlje

Virusolog Gligić: Nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, primanjem dve stiče se duži imunološki odgovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2021

-

21:40

Virusolog Gligić: Nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, primanjem dve stiče se duži imunološki odgovor
Virusolog Gligić: Nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, primanjem dve stiče se duži imunološki odgovor - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog Ana Gligić je, tokom gostovanja na televiziji Euronews Srbija, izjavila da ljudima za sada nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, jer se primanjem dve doze stiče duži imunološki odgovor od šest meseci. Takođe, od dodatne doze, dr Glilić mnogo važnijim smatra podsticanje mladih na vakcinaciju.

"Ja se pitam šta je sa vakcinama koje traju samo šest meseci. Neutrališuća antitela, kao i celularni imunitet su najvažniji u iskorenjavanju korone, a iskustvo mi govori da se ta antitela javljaju od drugog-trećeg dana posle infekcije i traju čak i do 14 meseci, koliko sam ja pratila", objašnjava virusolog.

Takođe, virusolog dodaje da, ukoliko se pokaže potrebnom treća doza vakcine, ona bi trebalo da bude prilagođena novim sojevima koronavirusa.

Na pitanje, zašto vakcinisane osobe ili bivši kovid pacijenti mogu ponovo da se zaraze, dr Gligić naglašava da nauka to mora da istraži, a za sada samo može da se pretpostavlja.

Dr Gligić smatra da su novi mutanti koronavirusa sve slabiji, a, iako je delta soj postao dominantan u Evropi i lakše se prenosi, ona smatra da zahvaljujući novim mutacijama, virus izaziva lakše simptome koji liče na prehladu.

Govoreći o delta i novom lambda soju, koji je prvi put otkriven u Peruu, virusolog naglašava da načnin života Evropljana nije isti kao kod Indijaca ili Peruanaca, i da zbog toga ne treba da očekujemo isti scenario kao što se odvijao u tim državama. Takođe, dr Gligić je naglasila da vakcinacija predstavlja jedini izlaz iz pandemije.

"Sve vakcine će delovati protiv mutanta, ali ne u toj količini koju je projektovao proizvođač. I da štiti samo 50 odsto dovoljno je da bi se izbegla hospitalizacija i do respiratora", ističe ona.

Kombinovanje vakcine može da bude bezbedno ukoliko se kombinuju vakcine koje rade po istom principu.

"Te reakcije treba i dalje da se prate. Ja kao virusolog smatram da bi to moglo da mogu da se kombinuju vakcine", objasnila je dr Gligić

Stav prema vakcinaciji se razlikuje u Britaniji i na Balkanu

Dr Žarko Stefan specijalista porodične medicini u Londonu, koji je takođe govorio za televiziju Euronews Srbija, ističe da u Velikoj Britaniji postoji mnogo veća želja i potreba za vakcinacijom. On ističa da na Balkanu postoji jedna doza odbijanja vakcinacije, što je gotovo suptrona priča od one koja se odvija u Velikoj Britaniji.

Po pitanju ublažavanja mera u Velikoj Brinatiji, dr Stefan je naglasio da ga ta odluka zabrinjava.

"Moram biti iskren, moje mišljenje se slaže sa profesionalnim. Kraljevska akademija predlaže veliku opreznost oko ukidanja mera. Radi se o predlogu da se poštuju neke mere u vezi sa maskama i broja osoba u zatvorenom prostoru, ali mere se ublažavaju", istakao je.

Doktor je takođe dodao da se u Velikoj Britaniji u poslednje vreme nisu bavili trećom dozom koronavirusa, pošto je "poslednjih dana fudbal dobijao najveću medijsku pažnju".

Preporuka za vas

Belgijski virusolog smatra da se Evropa već nalazi u četvrtom talasu, EK apeluje: Ekstremno je važno da nastavimo sa vakcinacijom
Đerlek: Ne možemo mirno čekati, neminovan četvrti talas možda i pre jeseni

Komentari (1)

MarkoBg

12.07.2021 23:07

Zašto uporno svi zaobilazite uputstva WHO, prvo gospođa Gligić nema dovoljno podataka sa kojima može 100% da tvrdi da treća doza nije potrebna, a ni da je potrebna, takođe tu informaciju nema ni WHO. Kao što ni gospođa Gligić ne može da tvrdi da smrtnost pala na 0.6% u GB. Logično da se stopa smrtnosti smanjila, jer je u GB vakcinisana starija populacija. Tako da sad oboljevaju mlađi koji lakše podnesu Covid 19. Pitanje za gospođu, da li je u redu i društveno prihvatljiva informacija da će na 100.000 obolele mlađe populacije umreti 0.6%. Meni nije i treba vakcinisati i mlađe...

Magazin