Društvo

Zaseda Krizni štab: Raste broj obolelih u Srbiji, na sednici u fokusu tri ključne teme

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

13/07/2021

-

15:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti razmotrena trenutna epidemiološka situacija u Srbiji, počela je oko 15 sati. Trenutna epidemiološka situacija, zastoj u vakcinaciji, delta soj, samo su neke od tema o kojima će biti reči tokom sednice Kriznog štaba.

Na sednici će takođe biti reči i o pripremama za jesen i eventualno novom talasu zaražavanja koji se očekuje, ali i o uvođenju treće doze vakcine. 

Ovo je prva sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa posle mesec dana od kada su i popuštene protivepidemiološke mere. Podsetimo, poslednja sednica ovog štaba održana je u ponedeljak, 14. juna, kada su dozvoljena okupljanja 500 ljudi na otvorenom ili zatvorenom prostoru, a produženo je i radno vreme ugostiteljskih objekata.

Kako je juče rekla premijerka Ana Brnabić, lekarski deo Kriznog štaba zabrinut je zbog eventualnog novog talasa koronavirusa i slabe imunizacije.

 

Prethodnih dana čula su se upozorenja lekara u vezi sa četvrtim talasom virusa korona, koji bi, prema procenama, Srbiju mogao da zadesi već sredinom avgusta.

Građanima se svakodnevno upućuju apeli za vakcinaciju, jer za mirnu jesen, prema rečima struke, treba da se vakciniše oko 80 odsto građana.

Članove Štaba brine i sve veće nepoštovanje osnovnih mera koje podrazumevaju nošenje maske u zatvorenom, zbog čega je inspekcija Ministarstva zdravlja od juče krenula u pojačanu kontrolu poštovanja mera.

Inače, Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) trebalo bi do 23. avgusta da završi svoje studije o potrebi treće doze i da preporuku Kriznom štabu do 1. avgusta.

U Srbiji je u poslednja 24 sata na koronavirus testirano 9.383 osoba, od čega je pozitivno njih 145. Delta soj je u Srbiji potvrđen početkom jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija