Društvo

Pet mera Kriznog štaba: Kafići rade do ponoći, važna odluka i za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane

Komentari

Autor: T.S./Euronews

31/05/2021

-

15:06

Pet mera Kriznog štaba: Kafići rade do ponoći, važna odluka i za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane
Pet mera Kriznog štaba: Kafići rade do ponoći, važna odluka i za prijavu za 3.000 dinara za vakcinisane - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici Kriznog štaba Srbije doneta je odluka da se radno vreme ugostiteljskih objekata produži do ponoći svakog dana i u otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Takođe, odlučeno je i da će naknadu od 3.000 dinara za vakcinisane moći da dobiju svi koji se za vakcinaciju prijave danas do ponoći i vakcinišu se u narednih sedam dana.

Krizni štab je odlučio i da se produži rad bioskopa, tako da poslednja projekcija bude od 23 sata, do kada će raditi i blagajne.

- Trafike i kiosci prema novim merama mogu da rade od 00-24, a takođe, ukida se i besplatan PCR za naše građane koji putuju u Nemačku - rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Mere stupaju na snagu od sutra.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Mature u "kontrolisanim uslovima"

Povodom proslavi matura, Kisić je rekla da odluka nije još doneta ali da "ako budu u školama, i u kontrolisanim uslovima - onda verovatno da". 

Kada je reč o broju vakcinisanih građana, preneto je da je ukupno do sada dato 4.606.992 doze vakcina, da je barem jednu dozu primilo ukupno 2.544.864 građana, a da je ukupan broj ljudi koji su primili obe doze 2.062.128.

- Mere se postepeno popuštaju i vraćamo se normalnom životu - rekla je Kisić Tepavčević. 

Na pitanje da li nam preti novi talas, ona je rekla da je jesen vreme kada se očekuje povećanje broja respiratornih infekcija, kako koronavirusa, tako i drugih.

- Ali, sada jesen dočekujemo jači, sa jačim stepenom kolektivnog imuniteta. Naše je da dočekamo taj period što jači i da napravimo odbrambeni bedem - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Krešenje mera u Pioniru 

Na pitanje zbog čega policija nije reagovala na evidentno kršenje mera u Pioniru tokom utakmice Crvena zvezda-Budućnost, na kojoj je, prema procenama, bilo više hiljada navijača, onda je rekla da "nemamo policijca za svakog od nas".

"Nemamo policajca za svakog od nas, to što se desilo je nedopustivo i tužno. Te osobe koje su odlazile na takve manifestacije i okupljaju se u zatvorenim prostorima, čine nažao sebi jer dolaze u rizik da se zaraze. Kakva može da bude gora sankcija za čoveka osim činjenice da se razboli i prenese virus na osobu koju voli. Nemamo policajce za svakog od nas, sami sebi treba da smo kontrolori i da čuvamo zdravlje svih nas", rekla je Kisić.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Na konstataciju novinara da je postojala službena depeša policije i nalog za angažovanje policijske jedinice za obezbeđenje te utakmice, a da su uprkos tome kršene mere, Kisić je, između ostalog, rekla: "nemojte da nam bilo kakva sankcija bude razlog zašto se ponašamo odgovorno".

"Ajmo svi zajedno da radimo na promociji da to što se ponašamo odgovorno i uzdržavamo se od odlaska na takve manifestacije činimo pre svega dobro sebi i svojoj porodici. Nemojte da nam bilo kakva sankcija bude razlog zašto se ponašamo odgovorno. Moramo da budemo i odgovorni i savesni i ujedinjeni", rekla je ona. 

Ona je rekla da je to sportsko dešavanje "bilo mimo svih preporuka i da nije imalo dozvolu".

"Taj sporstki klub je ranije platio kaznu. Ovo je bilo neodgovorno, nedopustivo i tužno. Iako smo svi željni okupljanja, sporskih manifestacija i slavlja, svaka vrsta takvog okupljanja je opasna. Moramo da se strpimo da ne bismo ovu borbu sa virusom produžili", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija