Društvo

Na korak od popuštanja mera: Počela sednica Kriznog štaba, na stolu radno vreme lokala, mature i kršenje ograničenja

Komentari

Autor: S. T.

31/05/2021

-

14:17

Na korak od popuštanja mera: Počela sednica Kriznog štaba, na stolu radno vreme lokala, mature i kršenje ograničenja
Na korak od popuštanja mera: Počela sednica Kriznog štaba, na stolu radno vreme lokala, mature i kršenje ograničenja - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba, u čijem je fokusu popuštanje mera, odnosno produžavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali i evidentno kršenje mera koja je poslednjih dana zabeleženo u Srbiji, počela je danas u 14 sati.

Članovi Kriznog štaba raspavljaće iza zatvorenih vrata o epidemiološkoj situaciji u Srbiji koja se poslednjih nedelja postepeno popravlja, ali i o mogućnosti da, u skladu sa ranijim najavama, uz uspešan nastavak vakcinacije i smanjenje broja zaraženih na dnevnom nivou, od 21. juna budu dozvoljene proslave, svadbe i druge manifestacije. 

Popuštanje mera sve izvesnije

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović rekao je uoči sednice za Euronews Srbija da će mere biti popuštene jer su podaci dobri, odnosno raste broj vakcinisanih osoba, a smanjuje se broj novozaraženih. 

On je precizirao da će verovatno biti produženo radno vreme ugostiteljskih objekata i dodao da očekuje da će to biti do ponoći.

Tanjug/Slobodan Miljević

Branislav Tiodorović: Radno vreme objekata verovatno do ponoći

"Razgovaraćemo i o tome kada bi mogle da se organizuju maturske večeri. Važno je sada da imamo strpljenja da mere previše ne popustimo. Imali smo prošle godine tokom leta jedan talas zaražavanja, te nesmemo dozvoliti da nam se tako nešto ponovi. Danas je situacija povoljnija u odnosu na prošlogodišnju zbog vakcinacije", rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, maske će ostati obavezne u zatvorenom prostoru - prodavnicama, kafićima... 

Na stolu i - kršenje mera

Međutim, poslednjih dana u Srbiji zabeležen je niz kršenja mera koje su i dalje na snazi, a scene iz noćnog provoda, puni lokali i gledaoci na utakmicama, učinile su opravdnim da se postavi pitanje da li su to mere ukinute, a da o tome nismo obavešteni.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će i to biti jedna od tema za Krizni štab. Ona je, odgovarajući na pitanje o košarkaškoj utakmici Crvena zvezda-Budućnost u Pioniru, gde je, prema procenama bilo više od 4.000 ljudi, rekla da je jasno da je KK Crvena zvezda prekršio mere, za šta sledi kazna. 

Tanjug/Slobodan Miljević

 

"Kršenje mera od strane KK Crvena zvezda, oni su već jednom bili kažnjeni i proveriću da li su kažnjeni i ovaj put, jer je jasno da su kršili mere. Meni je neizmerno žao, ali i mnogi drugi krše mere i svi mi se ponašamo ili najveći broj ljudi, kao i neki ugostitelji, kao da je korona iza nas. To će biti jedna od tema na današnjoj sednici Kriznog štaba", navela je Brnabić.

Koliko smo daleko o potpunog ukidanja

Inače, na poslednjoj sednici Kriznog štaba rečeno je da će masovna okupljanja biti dozvoljena od 21. juna, ukoliko broj vakcinisanih pređe 50 odsto u Srbiji i ako se smiri epidemiološka situacija i broj novozaraženih ne bude rastao.

Govoreći o potpunom ukidanju mera, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da se nalazimo u stabilnijoj epidemiološkoj situaciji, ali da je činjenica da je virus i dalje sa nama.

Tanjug/Slobodan Miljević

Predrag Kon

I on je najavio ublažavanje mera, ali je naglasio da do njihovog potpunog ukidanja ima još dosta. Precizirao je, naime, da su kriterijumi za potpuno popuštanje mera u svetu oštri, kao i da se u Srbiji o tome još nije razgovaralo.

"Mi još nemamo taj model, ali kada budemo imali 35 novozaraženih prosečno na dnevnom nivou i da bude ispod jedan odsto svih testiranih tada se prekida sa svim merama. Do tada mora da se razmišlja o maskama i o distanci", naglasio je on. 

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo još 178 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 10 osoba. Testirano je 6.679 ljudi. Broj hospitalizovanih je 702, od čega je njih 56 na respiratoru.

U Srbiji je prvom dozom do sada vakcinisano 2.533.844 punoletnih građana, što je oko 47 odsto punoletne populacije, a revakcinisano je 2.055.471 osoba, što je 38 odsto ukupne populacije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će na današnjoj sednici tražiti da se u Beogradu, kao i u drugim gradovima u kojima je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, radno vreme ugostiteljskih objekata produži do jedan sat posle ponoći.

Komentari (0)

Srbija