Društvo

Upozorenje iz MUP-a: Poseban oprez prilikom onlajn kupovine tokom akcije "crni petak"

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

12:45

Upozorenje iz MUP-a: Poseban oprez prilikom onlajn kupovine tokom akcije "crni petak"
Upozorenje iz MUP-a: Poseban oprez prilikom onlajn kupovine tokom akcije "crni petak" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom akcije rasprodaja "crni petak", upozorilo je danas građane da prilikom onlajn kupovine budu oprezni i obrate posebnu pažnju prilikom plaćanja, kako ne bi bili žrtve prevare.

Na svom zvaničnom Instagram nalogu, MUP ukazuje da građani treba da posebno provere veb adresu sa koje kupuju ili na kojoj vrše bilo koje plaćanje.

"Ne plaćajte na stranicama koje ste dobili putem nekog linka preko mejla ili društvenih mreža", navodi se u objavi.

Potrebno je i da građani provere da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji posećuju zaštićen kao i da obavezno koriste HTTPS i ŠL protokole.

MUP upozorava građane da ni u kom slučaju ne šalju podatke o platnoj kartici putem elektronske pošte niti bilo kojim drugim sredstvom komunikacije.

"Ukoliko vam neko traži da slikate prednju i zadnju stranu vaše kartice i tu sliku mu pošaljete nemojte to činiti, gotovo sigurno je u pitanju pokušaj prevare", upozoravaju iz MUP.

Dodaju da je prilikom plaćanja potrebno proveriti sigurnost plaćanja na veb stranici i plaćanja vršiti samo tamo gde je to verifikovano od strane kompanije Visa ili MasterCard.

"Proverite ono što vam se nudi na internetu. Kada naiđete na nešto što je 'mnogo dobro da bi bilo realno' razmislite više puta pre nego što se odlučite da to kupite", poručuju iz Ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija