Društvo

Podelili se predstavnici privatnih vrtića: Unija prihvatila poziv Grada da subvencije za decu ležu na račun vrtića

Komentari

Autor: S. Tuvić

23/11/2023

-

18:14

Podelili se predstavnici privatnih vrtića: Unija prihvatila poziv Grada da subvencije za decu ležu na račun vrtića
Podelili se predstavnici privatnih vrtića: Unija prihvatila poziv Grada da subvencije za decu ležu na račun vrtića - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Unija beogradskih privatnih predškolskih ustanova odlučila je da prijavi na javni poziv koji je raspisao Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, a koji podrazumeva da se subvencije od 33.000 dinara za boravak dece uplaćuju direktno vrtićima na račun.

Unija je inače član Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda koje su se  prethodnih dana protivili takvoj odluci strahujući da bi Grad mogao da kasni sa isplatom, što bi ugrozilo njihovo poslovanje. Zbog toga je njihova odluka iznenacila predstavnike Saveza jer je prethodni dogovor bio da se nastavi po starom, da roditelji plaćaju boravak dece u privatnim vrtićima a Grad da im uplaćuje subvencije.

Marijana Kiković iz Unije beogradskih privatnih predškolskih ustanova kažu da su odlučili da se prijave na poziv, ali da i dalje ne znaju šta će pisati u ugovoru koji treba da potpišu sa Gradom.

"Ispred Unije doneli smo odluku da se prijavimo na javni poziv. Javljanje na poziv ne mora da znači da će ugovor biti potpisan, jer još ne znamo njegovu sadržinu. Biće potpisan ako se dogovoreno bude poštovalo. Naš tim smatra da ovo može biti povoljna situacija za vrtiće, roditelje, decu", navela je Kiković na konferenciji za novinare.

Dodaje da su dobili čvrsta obećanja od Sekretarijata da će novac za decembar biti uplaćen do 5. januara.

Mihailović: Zatečeni smo odlukom Unije

Predsednica Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda Milka Mihailović rekla je na konferenciji da je zatečena odlukom Unije koji su juče zajedno sa njima insistirali da se zadrži način poslovanja kao do sada, da roditelji plaćaju privatni vrtić, a da im Grad refundira novac.

Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

 

Inače, Grad je doneo odluku da se od 1. decembra povećaju subvencije za privatne vrtiće sa 28.000 na 33.000 dinara. Na najavu da će novac da se uplaćuje vrtićima, a ne roditeljima, pobunili su se predstavnici privatnih vrtića.

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić je rekao a je doneta odluka kojom je ostavljeno privatnim vrtićima da biraju hoće li novac da se uplaćuje njima na račun ili roditeljima.

Šapić je naveo da će Grad da isplaćuje novac od 1. do 5. i mesecu, dok je obaveza privatnih vrtića da do 25. u mesecu dostavi spisak dece koja idu kod njih.

Za vrtiće koji nisu zadovoljni odlukom, ostavljena je mogućnost da rade po starom modelu i dostavljaju samo spisak upisane dece.

"Ostavili smo i opciju da vrtići nastave kao i do sada, nikakvi budžetski korisnik ne postaju. Ostaje samo da Sekretarijatu dostave spisak dece, a na račun roditelja će da legne od 1. do 5. u mesecu 33.000 dinara. Vrtići koji ne žele ništa od toga, ni jednu od dve ponuđene opcije ostaju na tržištu", rekao Šapić.

Komentari (0)

Srbija