Društvo

Kad je teško doneti odluku: Veliko interesovanje đaka za test profesionalne orijentacije

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

08:50

Kad je teško doneti odluku: Veliko interesovanje đaka za test profesionalne orijentacije
Kad je teško doneti odluku: Veliko interesovanje đaka za test profesionalne orijentacije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) organizuje testiranje za profesionalnu orijentaciju namenjenu učenicima osmog razreda i završnih razreda srednjih škola, izjavila je danas Ivana Božić, službenik za metodologiju planiranja karijere i karijerno informisanje NSZ.

Ona je za Tanjug rekla da je interesovanje za profesionalnu orijentaciju veliko, ali i da se razlikuje u zavisnosti od gradova.

"Već ove godine je bilo 2.800 učenika osnovnih škola, to su podaci za celu zemlju i oko 1.800 učenika srednjih škola", rekla je Božić.

Božić je savetovala velikim maturantima da se prijave što ranije, tokom prvog polugodišta, budući da je potrebno doneti odluku blagovremeno, radi pripreme prijemnog ispita za upis na određeni fakultet.

"Učenici osmog razreda mogu se prijaviti i kasnije jer svakako polažu završni ispit. U svakom slučaju, važno je interesovati se na vreme, s obzirom na ograničene kapacitete", rekla je Božić.

Šta se sve testira?

Testiranje uključuje različite vrste psiholoških testova- testove profesionalnih interesovanja, testove sposobnosti, kao i testove ličnosti koji ispituju osobine značajne za izbor zanimanja. Može se reći da je testiranje namenjeno pre svega mladima koji su, kako kaže Božić, izrazito neodlučni između dve ili nekoliko opcija, kao i učenicima koji imaju poteškoće u učenju, nedovoljan broj poena na osnovu školskog uspeha i tome slično, kako bi izabrali zanimanje, smer u srednjoj školi ili studijsku grupu u skladu sa svojim interesovanjima i sposobnostima.

Testiranjem za profesionalnu orijentaciju, uz prateći savetodavni razgovor, koji obično sledi nekoliko dana nakon testiranja, dobija se pomoć za samostalno donošenje odluke o budućem zanimanju ili školi.

"Mlada osoba i psiholog, karijerni savetnik u Nacionalnoj službi, zajedno razmatraju podatke dobijene testiranjem, kao i informacije razmenjene tokom intervjua, i tako zajednički vagaju dobre i loše strane različitih odluka i opcija. U celini gledano, mladi stiču uvid u sopstvena profesionalna interesovanja i 'jake strane', kao i uvid u to koje im oblasti najviše odgovaraju, imajući u vidu realne mogućnosti", rekla je Božić.

"Kako je izbor srednje škole, odnosno studijske grupe na fakultetu ili visokoj školi strukovnih studija samo jedan od karijernih izbora koji su pred njima, mladima na profesionalnoj orijentaciji se skreće pažnja i na to da treba da prate promene u svetu rada i obrazovanja, kao i da redovno preispituju svoje želje i interesovanja, da budu spremni da uče i da se usavršavaju, kako bi bili spremniji da pronalaze za sebe ono što im može pružiti zadovoljstvo i uspeh u radu", rekla je Božić.

Mejl adrese i brojevi telefona psihologa, karijernih savetnika u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dostupni su na sajtu Nacionalne službe (www.nsz.gov.rs). Klikom na Kontakt, Filijale NSZ, potom na grad filijalu, kontakte je moguće pronaći unutar stranice, u vidu kartica: Profesionalna orijentacija i planiranje karijere ili Centar za informisanje i profesionalno savetovanje, objasnila je Božić.

Komentari (0)

Srbija