Društvo

Zaštitnik građana: Starijim ženama na selu treba obezbediti socijlano, zdravstveno i penziono osiguranje

Komentari

Autor: FoNet

24/11/2023

-

17:39

Zaštitnik građana: Starijim ženama na selu treba obezbediti socijlano, zdravstveno i penziono osiguranje
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je neophodno starijim ženama na selu, posebno samačkim domaćinstvima, obezbediti da u potpunosti uživaju prava na socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje.

Pašalić je, na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o zastupljenosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu u Kragujevcu, podsetio da je izmenjen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, ali nedostaju podzakonski akti.

"U medijima se često o ženama na selu, posebno starijim, često govori uzgredno, predstavljaju se kako vezu, prave zimnicu ili štrikaju. Međutim, u tim ženama postoji ekonomski potencijal, one nešto proizvode u svojim domaćinstvima i mogu da ostvare ekonomsku dobit, pa ćemo od Ministarstva trgovine tražiti da se omogući da žene sa sela svoje proizvode prodaju adekvatno", rekao je Pašalić.

Predsednica udruženja "Snaga prijateljstva - Amity" Nadežda Satarić upozorila je da je većina starijih žena na selu u teškom položaju, jer žive u samačkim domaćinstvim u selima koja se gase.

Prema njenim rečima, njihov socioekonomski položaj je daleko lošiji u odnosu na sve druge uzrasne grupe i na žene iz gradskih sredina.

"Svaka četvrta žena na selu starosti između 65 i 69 godina još aktivno učestvuje u poljoprovrednoj proizvodnji, radi na njivi ili u bašti, a svaka deveta žena starija od 85 godina učestvuje u poljoprivrednoj proizvodnji na neki način", naglasila je Satarić.

Ona je navela da penziju nema 101.000 starijih žena, od kojih je najveći broj sa sela, njihov obrazovni status niži je nego kod žena iz gradskih sredina i imaju male šanse da upravljaju imovinom koju obrađuju iako su vlasnice.

Komentari (0)

Srbija