Društvo

Vučić: Srbiji slede teške nedelje i meseci, neće nas naterati da priznamo nezavisnost Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2023

-

09:45

Vučić: Srbiji slede teške nedelje i meseci, neće nas naterati da priznamo nezavisnost Kosova
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiji slede teške nedelje i meseci, jer je cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju, na jedan ili drugi način, ubacujući je u određeni pravni okvir, da prizna nezavisnost Kosova, na šta, kako je rekao, neće pristati.

Vučić je naveo da će naša zemlja pretpeti mnogo pritisaka, te da će koristiti i zlupotrebljavaće situaciju da Srbija ima šta da izgubi.

"Zato su Albance stavili kao pod sankcije, koje i nisu toliko ozbiljne, a time zapravo ucenjuju Srbiju, jer imamo šta da izgubimo", rekao je Vučić.

Komentarišući što će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sutra razgovarati sa komandantom Kfora o bezbednosti na Kosovu, Vučić je rekao da ne misli da će tema tog razgovora biti bilo šta više od toga, jer i nema o čemu drugom da se govori.

Ukazao je da se Srbija sve vreme suočava ne samo sa dvostrukim standardima, već sa bezobzirno licemernim ponašanjem.

"Kfor i NATO se s pravom pozivaju na Rezoluciju 1244 i oni svoj mandat crpe iz tog dokumenta, ali kada ih pitate za druge norme iz te iste rezolucije, kažu nam – ne gledajte u prošlost, nego u budućnost", rekao je on.

Na to, kaže, mi, nedovoljno veliki moramo da se naviknemo.

"I da se u granicama mogućeg borimo za narod i zemlju. Biće mnogo važnih razgovora, svaki nam je važan, ali suštinski njihov cilj je da nas primoraju, na jedan ili drugi način ubace u pravni okvir, da ovako ili onako pritnamo nezavisnost Kosova", ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da stav Srbije da ne želi da dopusti Kosovu da uđe u UN sa sobom nosi određene posledice.

"Nisu pretnje mesecima unazad uzaludne... To će samo da se nastavlja i svaki dan će da govore kako su Kosovu uvedene sankcije, pa svi traže da ih uvedu i Srbiji... Kad pitamo zbog čega, kažu – zbog Banjske. Kada ih pitate a šta je sa istragom za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, Jovanovića, šta je sa kažnjavanjem počinioca za pokušaj ubistva dvoje dece u Štrpcu, nema odgovora", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će nešto potpisivati Vučić je odgovorio da neće nikada i naveo je da je to više puta rekao.

"Rekao sam već hilljadu puta da neću i to na najtežim mestima. To sam rekao u lice Šolcu, Makronu i Meloni. Tu su bili i Šarl Mišel, Borelj i Lajčak. Pred njih šestoro sam to rekao. Rekao sam im to i ranije u lice", istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija imala predloge da se reši pitanje nestalih i sa srpske i sa albanske strane, ali je Priština ne želi da dođu porodice nestalih.

"Pa mi to radimo zbog tih porodica. Mi to radimo zbog toga da bi njihovi bližnji mogli da dobiju trajni mir. Da bi mogli da znaju gde su pokopani. Da bi mogli da obilaze grobove. Da bi mogli da saznaju šta se to dogodilo. Zbog tih porodica radimo", rekao je Vučić.

"Nastavićemo da ulažemo u škole i vrtiće na KiM"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država nastaviti da pomaže narod i decu u južnoj pokrajini, i da će nakon izgradnje tri nove škole i pet vrtića, kao i obnove 29 škola na toj teritoriji nastaviti sa ulaganjima koliko je to moguće.

"Nastavićemo koliko je u gotovo nemogućim uslovima moguće, da ulažemo u vaš napredak. Za muzički kabinet koji vam je poteban, za koji ste me pitali, računajte da je rešeno. To je sitnica, u prethodne tri godine smo uradili potpuno nove tri škole i pet vrtića i obnovili 29 škola", rekao je Vučić prilikom prijema učenika i nastavnika osnovne škole "Sveti Sava" iz Žerovnice u opštini Zvečan sa KiM.

Vučić je naglasio da je posebno srećan što su deca sa KiM mogla da posete Beograd, vide hram Svetog Save kao i sve institucije, kako je rekao, njihove srpske države. On se posebno zahvalio roditeljima, koji, kako je rekao, čuvaju svoju otadžbinu uprkos teškim uslovima u kojima žive na teritoriji KiM.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Vašim roditeljima sam beskrajno zahvalan što čuvaju i brane svoju otadžbinu, što je se u najtežim uslovima teškog progona i svakodnevnog maltertiranja nisu odrekli. I što znaju da imaju smo jednu zemlju, Srbiju. Hvala i vama deco, što volite svoju zemlju i na tome što ćete svojim znanjem da doprinesete njenom napretku", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je osnovcima i njihovim vaspitačima i nastavnicima poručio da ukoliko misle da država može da uradi bilo šta to traže i kažu.

"Ako mislite da možemo bilo šta, što je realno i racionalno i moguće da uradimo, kažite. Roditelji mogu da vam ispune i želje iz bajke, mi ne možemo, ali vas molim da to kažete. Srećan sam što ste mogli da vidite kako nam izgleda hram Svetog Save, ali sam posebno srećan što znam da smo bar malo mogli da pomognemo naše svetinje na KiM. Da obnovimo i sačuvamo sve od Dečana do Banjske", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije uručio je učenicima poklone, a u ime učenika i nastavnika, obratio se učenik sedmog razreda Đorđe Milić koji je rekao da je zahvalan na današnjem gostoprimstvu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i na podršci koju pruža građanima KiM.

Printskrin/Tanjug video

 

"Predsedniče, zahvalan sam Vam na današnjem gostoprimstvu i na stalnoj podršci koju pružate narodu na KiM", rekao je Milić.

On je u ime učenika i nastavnika škole uručio predsedniku poklon sa porukom "Za uspomenu na susret sa decom sa KiM". I deci sa KiM uručeni su pokloni, a nakon uručenja predsednik Vučić se fotografisao sa decom.

Dan ranije, 40 učenika posetilo je Narodnu skupštinu Republike Srbije, a sa njima je razgovarao predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Učenike je ugostio i predsenik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Oni su posetiti i Hram Svetog Save, Muzej srpske diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova, zgradu Vlade Republike Srbije, Vojnu akademiju, a planiran je i prijem u Patrijaršiji i poseta Narodnom muzeju Srbije.

Đaci iz Zvečana borave u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za KiM i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 potomaka i poštovalaca.

Komentari (0)

Srbija