Društvo

Netipično za kraj novembra: Temperatura do 12°C, u narednim danima vremenski rolerkoster

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2023

-

09:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ulazimo u topliji deo nedelje. Danas možemo očekivati do 12, a u petak i do 22 stepena Celzijusa. Četvrtak će obeležiti netipična temperatura za kraj novembra i jak južni vetar, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

Dodaje da su meteorološke službe u pojedinim mestima upalile visok stepen upozorenja - naradžasti meteoalarm. On upozorava na to, objašnajva, da će u mestima iznad 1.000 metara nadmorske visine duvati vetar brzinom većom od 85 kilometara na čas.

"Iznad Srbije postoji velika razlika u vazdušnom pritisku. Severno je ciklon, južno anticiklon. I kao i sve u prirodi, ta razlika teži da se izjednači ili smanji. U danu pred nama smena sunca i oblaka. Biće više oblaka. Povremeno će na severu padati kiša, dok će uveče u Timočkoj Krajini biti i ledene kiše", kaže ona.

Temperatura će biti daleko iznad proseka - od sedam do čak 12 stepeni Celzijusa. Znatno hladnije biće na istoku gde će maksimalna temperatura dostizati samo četiri stepena iznad nule.

"Razlog za takvu temperaturnu raspodelu jeste upravo vetar, odnsno topla košava fenskog tipa koja zapadnim delovima donesi suvo i toplo vreme a istočnim oblake i kišu. Topao južni vetar sutra će popeti temperaturu i do 22 stepena. Očekuje se naglo topljenje snega", rekla je Ćirković.

Međutim, dodaje, već u subotu temperatura do pet stepeni i novi talas kiše i snega. U kratkim crtama pravi temperaturni i vremenski rolerkoster u narednim danima.

Komentari (0)

Srbija