Društvo

Pune čekaonice domova zdravlja: Povećan broj pregleda dece zbog respiratornih infekcija

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

08:58

Pune čekaonice domova zdravlja: Povećan broj pregleda dece zbog respiratornih infekcija
Zakazivanje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pedijatrijska odeljenja domova zdravlja u Beogradu beleže povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog respiratornih virusnih infekcija gornjih disajnih puteva. 

U Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou obavi se i do 250 pregleda, tako da jedan lekar pregleda i više od 60 pacijenata.

"Jesenji i zimski meseci su period kada je povećan broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti. Broj pregleda na dnevnom nivou ide i do 250 pacijenata, što je preko 60 dnevno po lekaru", rekla je za Tanjug Marija Golubović, predijatar DZ "Savski venac".

"Podjednako su zahvaćena deca predškolskog i školskog uzrasta. Reč je najčešće o virusnim infekcijama gornjih respiratornih puteva gde su rota i adeno virusi najčeše izazivači", rekla je Golubović. 

Kako je objasnila, simptomi su bol u grlu, malaksalost i često visoka temperatura. 

"Tegobe traju negde između tri do pet dana, a terapija je simptomatska", rekla je ona dodajući da su neretko i stomačni simptomi praćeni povraćanjem i tečnim stolicama. Roditelje najviše brine da se infekcija ne zakomplikuje", rekla je Golubović. 

Pored virusnih infekcija u ambulantu dolaze deca i sa bakterijskom infekcijom grla koju izazivaju streptokoke. 

"Bolest koju izaziva streptokoka je šarlah, koja je karakteristična za hladne dane sa visokom temperaturom i bolom u grlu, a javljaju se i promene na ždrelu. Terapija je pored simptomatske i antibiotska i traje od sedam do 10 dana", rekla je Golubović. 

Prema njenim rečima, jedan broj dece dolazi zbog osipnih bolesti, najčešće varičele. 

"Deca su više u kontaktu u vrtićima i školama što je očekivano za veću posetu lekaru u ambulanti", rekla je dr Golubović. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija