Društvo

"Nismo ni oslobodili krevet, a već je drugo dete došlo": Respiratorne infekcije napunile dečje odeljenje u Novom Pazaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2023

-

10:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dečje odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru puno je novorođenčadi i dece sa ozbiljnim respiratornim oboljenjima. Načelnica tog odeljenja dr Hadija Toković kaže za Euronews Srbija da je prijem pacijenata višestruko veći nego za vreme epidemije virusa korona i da su sva mesta popunjena.

Koliko je situacija alarmantna najbolje govori podatak da su jutros sa odeljenja otpustili deset pacijenata, a primili su 15 novih najmlađih pacijenata. Na odeljenju se leče i bebe od svega nekoliko dana sa teškim respiratornim infekcijama.

Kako kažu majke dece koja se leče u bolnici, tolika je gužva, da one borave na stolicama pored svoje dece i tu spavaju.

Dr Rajko Popović iz Dečjeg dispanzera u Novom Pazaru rekao je za Euronews Srbija da je povećan broj pacijenata i da su pre desetak dana krenule respiratorne infekcije.

"Respiratorne infekcije dominiraju. Nekoliko puta je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama u odnosu na uobičajeno stanje", naveo je Popović.

Posebno opasno za bebe

Dodaje da su najčešći simptomi sa kojima se pacijenti javljaju u dispanzer - kašalj, produženi kašalj kod dece svih uzrasta, koji je praćen temperaturom, otežanim disanjem.

"Pokušavamo da ih lečimo ambulantno, ako je stanje teže šaljemo ih na odeljenje. Dominiraju respiratorne infekcije, upale disajnih puteva, bronhitisi, bronhiolotisi, čak i upale pluća. Posebno je problematično što se to dešava i kod manje dece - dece koja imaju manje od mesec dana, dece od nekoliko meseci, pa do godinu, dve, ali i kod školske dece i omladine", dodao je Popović.

Unsplash

 

On je naglasio da je problem sezonskog karaktera i da nije neobično da u drugoj polovini novembra imamo povećane respiratorne infekcije. Tome doprinosi promena vremena, zahlađenje, a verovatno i zagađenje vazduha.

Savetuje da roditelji obrate pažnju na opšte stanje deteta. Ako je kašalj dan, dva to nije alarmantna situacija, ali ako je kašalj uporan, dete ne jede, ima povišenu temperaturu - obavezno je potrebno javiti se lekaru.

"Lekaru se obavezno javiti naročito ako su u pitanju manja deca. Razboljevaju se kompletne porodice, školska deca prenesu virus mlađoj deci, bebicama. Posebno je rizik veliki za tu mlađu decu", naveo je on.

Jović: Majke spavaju na stolicama

Mina Jovićić je majka tromesečne devojčice koja je ležala na dečjem odeljenju.

"Ćerkica mi se razbolela, imala je povišenu temperaturu koja nije spadala. Otišli smo u Dečji dispanzer odakle su nas uputili na Dečje odeljenje. Tamo smo bili u izolacionoj sobi, jer se bebe njenog uzrasta stavljaju u izolacionu sobu. Međutim, ubrzo su nas prebacili na odeljenje jer nije bilo mesta. U drogoj izolacionoj sobi je bila beba od 12 dana, a u trećoj beba od 25 dana", priča Mina za Euronews Srbija.

Dodaje da je na odeljenju bila ogromna gužva, da su žene spavale na stolicama pored svoje dece.

"Bila je žena sa dvoje dece. Oboje dece je bilo u jednom krevecu. Ja sam tražila da nas otpuste iz bolnice zbog uslova. Verujte, kada sam se potpisala da izlazimo, bukvalno nismo oslobodili krevet, a već je drugo dete došlo. Velike su gužve", ispričala je ona.

Komentari (0)

Srbija