Društvo

Ambulante u domovima zdravlja pune dece školskog uzrasta, problem ne pravi korona već drugi virusi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/09/2022

-

17:30

Ambulante u domovima zdravlja pune dece školskog uzrasta, problem ne pravi korona već drugi virusi
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sa početkom školske godine i povratkom đaka u školske klupe povećan je broj respiratornih infekcija te su čekaonice odeljenja pedijatrije u domovoma zdravlja prepune dece. Lekari kažu da je neznatno povećan broj malih pacijenata zaraženih koronom, a da su ambulante pune zbog respiratornih virusa koji nisu korona, stomačnih virusa, bakterijskih infekcija. Samo u Beogradu, broj dece sa akutnim respiratornim infekcijama, prošle nedelje povećan je za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od 29. avgusta do 4. septembra registrovano je 6.723 obolelih od akutnih respiratornih infekcija. Među decom školskog uzrasta, od pet do 19 godina, registrovano je 1.872 obolelih. Nedelju dana kasnije od 5. do 9. septembra registrovano je 9.560 obolelih od akutnih respiratornih infekcija. Među decom školskog uzrasta bilo je 3.538 obolelih. 

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula dr Aneta Jovanović kaže za Euronews Srbija da je povećan broj pregleda u ambulantama. 

"Povećan je broj dece sa respiratornim infekcijama za oko 50 odsto u odnosu na avgust mesec. Što se tiče kovid infekcije tu se beleži blagi porast. Testiramo oko 60-oro dece na dnevnom nivou, a pozitivnost je 15 do 20 posto, što je gotovo isto kao i u avgustu mesecu. Ambulante su napunili pacijenti zaraženi nekim drugim respiratornim virusima, stomačnim virusima, pacijenti sa gnojnim anginama", pojasnila je dr Jovanović.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Napominje da je takva situacija uobičajena za ovo doba godine, da su slike punih ambulanti u septembru viđali i pre epidemije virusa korona .

Virusi karakteristični za ovo doba godine

"To su respiratorni virusi karakteristični za ovo doba godine, za početak jeseni i vraćanje dece i zaposlenih u kolektive. Više se boravi u zatvorenim prostorijama, bliži su kontakti. Svi ti virusi se prenose kapljično ili putem dodira, preko zaprljanih površina. Imamo dosta respiratornih, stomačnih virusa, angina, upala grla", naglasila je ona.

I u gradskoj opštini Čukarica slična situacija. Direktor doma zdravlja dr Nenad Bjelica kaže da je nekoliko puta povećan broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija, te da je povećan i broj dece koje testiraju na kovid.

"Broj pozitivnih na koronu u odnosu na prve preglede je sada oko 47 posto. Bilo je i više. Generalno broj pacijenata u kovid ambulanti linearno opada, ali je broj pregleda školske dece povećan nekoliko puta. U pitanju su prehlade, ništa neuobičajeno za ovo doba godine. Sve su lakše respiratorne infekcije u pitanju, vrlo mali broj se upućuje na dalje lečenje", naveo je on.

Situacija u Nišu

A u Nišu, epidemiološka situacija što se tiče korone mirna. Direktor doma zdravlja dr Milorad Jerkan za Euronews Srbija kaže da su sa početkom školske godine očekivali da će biti više zaraženih virusom korona, ali da je sada situacija stabilna.

profimedia

 

"Ima drugih infekcija. Nekovid ambulante su pune, ima stomačnih virusa. Dolaze nam starija deca uzrasta 12 do 15 godina, žale se na kašalj, glavobolju, povišenu temperaturu koja je od 37-39 stepeni i traje tri do pet dana. Međutim, sve smo to viđali i pre korone tokom septembra meseca", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija