Društvo

Respiratorne infekcije napunile bolnice: U cirkulaciji sincicijalni virus, grip, korona, a sve je više i velikog kašlja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

27/11/2023

-

21:00

Respiratorne infekcije napunile bolnice: U cirkulaciji sincicijalni virus, grip, korona, a sve je više i velikog kašlja
Respiratorne infekcije napunile bolnice: U cirkulaciji sincicijalni virus, grip, korona, a sve je više i velikog kašlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Respiratorne infekcije ovih dana pune pedijatrijske čekaonice domova zdravlja, ali i dečje klinike. Curenje iz nosa, povišena temperatura, kašalj, lako se zakomplikuju i prerastu u upalu pluća, brohiolitis, zbog čega decu obično završe u bolnici. Lekari kažu da je više respiratornih virusa u cirkulaciji - respiratorni sincicijalni virus, virusi parainfluence, rinovirusi, ali da sve više ima i velikog kašlja i to kod dece mlađe od dva meseca- novorođenčadi.

Laboratorijski su potvrđena i dva tipa virusa gripa A(H3) i A (H1), a poznato je da virusi influence tipa A mogu da izazovu pandemiju. U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je od početka sezone u celoj Srbiji registrovano oko 47.000 oboljenja sličnih gripu.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu navode da je u prestonici prošle nedelje registrovano 15.518 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, što je porast od 10 odsto u odnosu na nedelju koja joj je prethodila. Potvrđeno je i 401 oboljenje slično gripu, što je porast od 26,5 posto. Kovid je potvrđen kod 1.239 pacijenata, što je  skok od 17 odsto.

Najviše pacijenata sa respiratornim infekcijama je među decom školskog uzrasta (od pet do 19 godina) 6.118, što je 39,4 odsto svih registrovanih pacijenata. Veliki broj pacijenata je i među decom mlađom od četiri godine - 3.560, što je 22,9 odsto svih potvrđenih infekcija.

Dečji pulmolog prof. Predrag Minić kaže da su u porastu respiratorne infekcije, ali da je sada dominantan respiratorni sincicijalni virus (RSV).

"Respiratorni sincicijalni virus je toliko česta pojava da se i ne prijavljuje kao epidemija. Te infekcije izazivaju bronhiolitis. Bronhiolitis je najčešći uzrok škripanja u grudima kod dece ispod dve godine starosti", pojašnjava prof. Minić.

Najugroženija novorođenčad

Protiv respiratornog sincicijalnog virusa do sada nije postojala vakcina. Međutim, i tu sada ima pomaka. Prof. Minić kaže da su u SAD ove godine registrovane dve vakcine koje štite od respiratornog sincicijalnog virusa- jedna se daje starijima od 65 godina, a druga trudnicama.  

Tanjug/Omar Hajdarević

 

"Od respiratornog sincicijalnog virusa umire više odraslih nego od gripa. Napravljena je vakcina za starije i za imunizaciju trudnica, koja je registrovana u SAD. Čeka se odobrenje i evropskog regulatornog tela. Napravleno je i dugodelujuće monoklonsko antitelo koje je ušlo u kalendar imunizacije u SAD, gde sva deca mlađa od osam meseci na početku sezone dobiju monoklonsko antitelo koje ih štiti šest do osam meseci. Ako to monoklonsko antitelo deca na rođenju budu dobijala onda nije neophodna imunizacija trudnica", objašnjava on.

Osim RSV u cirkulaciji su i drugi virusi poput rinovirusa, parainfluence. Lekare posebno brine što je u porastu veliki kašalj ili pertusis. Prof. Minić navodi da se veliki kašalj javlja ciklično na svakih pet godina, da je intenzivniji bio 2018. godine i da je ponovo u naletu ove godine.

"I ovo je bilo očekivano. Mi smo u međuvremenu preduzeli neke dodatne strategije što se tiče imunizacije pritiv pertusisa. Predviđena je i dodatna buster doza vakcine za decu sa 14 godina. Međutim, vakcinu bi trebalo da prime i trudnice, jer su od velikog kašlja najugroženija novorođenčad jer bebe nisu dobile transfer antitela od majke. Potrebno je vakcinisati trudnicu između 27. i 36. nedelje gestacije, bez obzira na prethodni imunizacioni status", rekao je prof.  Minić.

Vakcina koja štiti od velikog kašlja ili pertusisa je DTP (di-te-per). Mališani danas primaju petovalentnu vakcinu - Pentaksim koja je zaštita od velikog kašlja, difterije, tetanusa. Primaju je u pet doza. Primarna vakcinacija ide u tri doze i prima se u prvih šest meseci (drugom, četvrtom i šestom mesecu). Prva revakcina je sa 18 meseci, a zatim sa sedam godina. 

Zbog velikog kašlja u bolnicama su danas uglavnom novorođenčad, a to je najosetljivaja populacija. 

profimedia

 

"Od pertusisa se nekada, kada vakcina još nije postojala, umiralo više nego od malih boginja i dečje paralize zajedno. Najopasnije je za novorođenčad u prvim danima i mesecima života dok još nisu stigli da se vakcinišu. Oni pertusis dobijaju od odraslih", navodi prof. Minić.

U Dečjoj bolnici u Mišoviću povećan broj pacijenata

Načelnica Dečje bolnice Kliničko-bolničkog centra (KBC) "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić kaže da je u toj bolnici povećan broj pacijenata, ali da je to očekivano za ovo doba godine.

"Ima pertusisa, velikog kašlja. Prethodnih godina ga nije bilo uopšte, sada se više javlja. Na svu sreću nema velikih komplikacija. Kod ove male dečice koja su nevakcinisana to malo duže traje, ali ništa strašno. Najmlađa beba koja je lečena kod nas imala je dva meseca", rekla je Ostojić za Euronews Srbija.

Dodaje da ima i respiratornog sincicijelnog virusa, ali i drugih virusa zbog kojih su deca završila na bolničkom lečenju.

profimedia

 

"Standardno, punija je nego pre mesec dana, ali ima dovljno mesta za sve", zaključila je ona.

Situacija u Novom Pazaru nešto je drugačija od slike u Beogradu. Dečje odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru puno je novorođenčadi i dece sa ozbiljnim respiratornim oboljenjima. Načelnica tog odeljenja dr Hadija Toković rekla je ranije za Euronews Srbija da je prijem pacijenata višestruko veći nego za vreme epidemije virusa korona i da su sva mesta popunjena.

Koliko je situacija alarmantna najbolje govori podatak da su u petak sa odeljenja otpustili deset pacijenata, a primili su 15 novih najmlađih pacijenata. Na odeljenju se leče i bebe od svega nekoliko dana sa teškim respiratornim infekcijama.

Tolika je gužva na odeljenju da majke spavaju na stolicama pored svoje dece. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija